ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

«Πολύ σοβαρή απειλή» για όλο τον κόσμο ο κοροναϊός προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Ο νέος κινεζικός ιός 2019-nCoV θα μπορούσε να προσβάλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, αν δεν ελεγχθεί

Η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.

Από την στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

Ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας τοποθετηθεί στο 1%, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε τεράστιους αριθμούς.

Ο Γκάμπριελ Λουνγκ, που κατευθύνεται προς την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, θα προειδοποιήσει κατά την διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων ότι το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η κλίμακα εξάπλωσης της παγκόσμιας επιδημίας και το δεύτερο να γίνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των δραστικών μέτρων που έχει λάβει η Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας, διότι, αν αποδειχθούν επιτυχή, και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν τα υιοθετήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό, σε λειτουργία ανακαινισμένα ΤΕΠ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», επισημαίνοντας τη σημασία της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 15 δημοτικά σχολεία οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία

Δεκαπέντε δημοτικά σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, 9:00-13:00, στο 87ο Δημοτικό (Δελφών), με στήριξη του ΓΝ «Άγιος Παύλος».
Γυμναστική και διατροφή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν τη μακροζωία και βελτιώνουν την υγεία

Σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες του «The Lancet», έστω και λίγα λεπτά παραπάνω άσκησης, λιγότερος καθιστικός χρόνος ή βελτιωμένος ύπνος και διατροφή μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην μακροζωία και τη συνολική υγεία.