ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Οι ισραηλινές καταστροφές στην ουδέτερη ζώνη συνιστούν έγκλημα πολέμου

«Η μαζική καταστροφή κτιρίων, που δεν δικαιολογείται από στρατιωτικές επιταγές και που εκτελείται με αυθαίρετο τρόπο (…) συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι οι καταστροφές του ισραηλινού στρατού σε κτίρια στη συνοριακή ζώνη με το Ισραήλ στη Γάζα, με στόχο να αποτελέσει μια «ουδέτερη ζώνη», συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

«Οι καταστροφές που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» για λόγους ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια (…) του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

«Επιμένω προς τις ισραηλινές αρχές για το γεγονός ότι το άρθρο 53 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαγορεύει την καταστροφή από την κατοχική δύναμη των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, εκτός κι αν η καταστροφή αυτή έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», επισήμανε.

«Η μαζική καταστροφή κτιρίων, που δεν δικαιολογείται από στρατιωτικές επιταγές και που εκτελείται με αυθαίρετο τρόπο (…) συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε, επίσης, ότι από τον Οκτώβριο, οι υπηρεσίες του έχουν καταγράψει «γενικευμένες καταστροφές και κατεδαφίσεις πολιτικών υποδομών από τον (ισραηλινό) στρατό».

Πρόκειται κυρίως για «κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου μάχες δεν έλαβαν χώρα ή δεν λαμβάνουν πλέον χώρα».

Τέτοιου είδους καταστροφές παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μπέιτ Χανούν και στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του υπό πολιορκία παλαιστινιακού θύλακα, όπως και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα.

«Το Ισραήλ δεν παρέθεσε πειστικούς λόγους για να δικαιολογήσει αυτήν τη μαζική καταστροφή των πολιτικών υποδομών», τόνισε ο Τουρκ.

Αυτές οι καταστροφές μοιάζει «να έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

«Υπενθυμίζω στις αρχές ότι η βίαιη μετακίνηση αμάχων μπορεί να αποτελέσει έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε καταστροφή

«Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών - μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη» είπε ο Γκουτέρες.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στην Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έρευνα για τον θάνατο 196 εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι ποιος διέπραξε τα λάθη, είναι η στρατιωτική στρατηγική και οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν που επέτρεψαν τα λάθη».
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο στην πώληση όπλων στο Ισραήλ λόγω Γάζας θέλει να βάλει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει προσχέδιο απόφασης που ζητεί να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Για μεροληψία του Συμβουλίου κάνει λόγο η κυβέρνηση του Ισραήλ.