ΓΔ: 1381.28 -1.38% Τζίρος: 87.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, κανένας συμβιβασμός δεν διαφαίνεται ανάμεσα στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσχέρειες, και μια Ρωσία ενισχυμένη από τη διάβρωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο και το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Διπλωμάτες και αναλυτές, στη Μόσχα ή από την πλευρά του Κιέβου και των υποστηρικτών του, συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα σημείο: το 2024 θα είναι κι αυτό μια χρονιά πολέμου. Και όπως έχει σήμερα η σύγκρουση, «δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να διαπραγματευθούν οι εμπόλεμοι», αν δεν είναι μια «συνθηκολόγηση» του ενός ή του άλλου, συνοψίζει ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, διευθυντής του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ενός κέντρου σκέψης που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, σίγουρος πως θα εκλεγεί για μια νέα θητεία στο Κρεμλίνο στις εκλογές του Μαρτίου, επαναλαμβάνει πως μια ήττα της Ρωσίας είναι «αδύνατη» και παίζει με το χρόνο παρατηρώντας την εξασθένηση της δυτικής στήριξης προς το Κίεβο. «Ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να λάβουν χώρα παρά μόνο όταν η Ουκρανία θα είναι σε θέση ισχύος επί του πεδίου», υπογραμμίζει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Κάτι που απέχει πολύ από το να συμβεί.

Δύο χρόνια αφότου αντιστάθηκε στην εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Μόσχα, και στη συνέχεια απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις και απελευθέρωσε εδάφη με μια θεαματική αντεπίθεσή του το φθινόπωρο 2022, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται «σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την κατάληψη από τους Ρώσους της πόλης - συμβόλου Αβντιίβκα, στο Ντονμπάς.

Όσον αφορά τους πόρους, η ισορροπία είναι υπέρ της Ρωσίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, να στέλνει κάθε μήνα στο μέτωπο 30.000 νέους στρατιώτες και της οποίας η οικονομία μπήκε πλήρως το 2023 σε λειτουργία πολέμου.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει συνθλιβεί στη Ρωσία, έχασε την πιο διάσημη προσωπικότητά της, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 47 ετών στην απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής όπου ήταν φυλακισμένος - ένας θάνατος για τον οποίο η Δύση θεωρεί υπεύθυνο τον Πούτιν.

Αντίθετα η Ουκρανία, για την οποία ο πόλεμος άρχισε το 2014 στο Ντονμπάς με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, είναι εξαντλημένη και δυσκολεύεται να προχωρεί σε επιστρατεύσεις. Έπειτα από δύο χρόνια εθνικής ενότητας χωρίς ρωγμές, οι πολιτικοστρατιωτικές διενέξεις αυξάνονται στο Κίεβο, με την αποχώρηση του πολύ δημοφιλούς αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τον Πούτιν

«Η Ρωσία αρχίζει να σκέφτεται πως μπορεί να κερδίσει», εκτιμά ο Πολωνός αναλυτής Μάρεκ Μέντιζακ του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών στη Βαρσοβία. «Αυτό το αίσθημα νίκης τροφοδοτείται από τη μείωση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης και από την πολιτική συγκυρία» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί ενδεχομένως να επανέλθει το Νοέμβριο στην προεδρία.

Για τον Μέντιζακ, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε μερικούς δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μπει στον πειρασμό «να αφήσει την Ουκρανία να αιμορραγεί» περιμένοντας τις αμερικανικές εκλογές. Στην Ουάσινγκτον, κανένας δεν βλέπει βραχυπρόθεσμα διαπραγματεύσεις, ούτε σε δημόσιες ούτε σε ιδιωτικές συνομιλίες. «Πιστεύω πως ο Πούτιν δεν θα κάνει κάποιο σημαντικό βήμα προς την ειρήνη πριν δει το αποτέλεσμα των εκλογών μας», έλεγε στις αρχές Δεκεμβρίου ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ανησυχεί τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει πως, αν επανεκλεγεί, είναι ικανός να βάλει τέλος στη σύγκρουση «μέσα σε 24 ώρες», μπορεί επίσης να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Ουδείς γνωρίζει ποια θα ήταν η εξωτερική πολιτική του Τραμπ, με πρώτο τον ίδιο τον Τραμπ», υπογραμμίζει η Γαλλίδα πρώην διπλωμάτης Μαρί Ντιμουλέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), όμως το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος καθώς και οι παλιές φιλοφρονήσεις του προς τον Πούτιν προοιωνίζονται τα χειρότερα για το Κίεβο.

Η κόπωση επηρεάζει την υποστήριξη του Κιέβου

Κύριος υποστηρικτής του Κιέβου έχοντας αποδεσμεύσει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια από το 2022, η Ουάσινγκτον αποτυγχάνει εδώ και μήνες να ψηφίσει νέα κεφάλαια για την Ουκρανία, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέλη του κοινοβουλίου που τον υποστηρίζουν και έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, η οποία παρέσχε στρατιωτική βοήθεια ύψους 28 δισ. ευρώ, δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει βραχυπρόθεσμα το αμερικανικό έλλειμμα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, οι ενδείξεις κόπωσης πολλαπλασιάζονται, κυρίως από την πλευρά των ευρωπαίων αγροτών, που έχουν απελπισθεί από τον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά προϊόντα.

Παρά τις σκοτεινές αυτές προοπτικές για την Ουκρανία, μια αλλαγή πορείας παραμένει πιθανή, εκτιμά δυτική στρατιωτική πηγή, για την οποία «η Ουκρανία αντέχει σταθερά σε ένα πόλεμο ο οποίος δεν έχει γυρίσει προς όφελος της Μόσχας», ενώ έχει καταφέρει «αδιάψευστες επιτυχίες» στη Μαύρη Θάλασσα και στη προσαρτημένη Κριμαία, όπου τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε διάταξη μάχης», εκτιμά η Μαρί Ντιμουλέν του ECFR, επικαλούμενη τη «χωρίς προηγούμενο» κινητοποίηση της ΕΕ το 2022, μετά την εισβολή. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μια ήττα της Ουκρανίας εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δύση αυξάνει τις αποστολές βαρέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποσχεθεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και επιθετικά drones, το Παρίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά τανκς και το Βερολίνο, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από ΗΠΑ και ΕΕ

Όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η Ουκρανία θα χρειαστεί στο τέλος μαζική υποστήριξη για ανοικοδόμηση και ανάκαμψη στην κλίμακα του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ που είχε υπάρξει για την Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, αναβάλλεται η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

«Πάγος» σε πιθανή συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν από τον Λευκό Οίκο, με τη Ρωσία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο αριθμό χωρών της Δύσης που προχωρούν σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων.