ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Η ΕΕ προτείνει ενίσχυση της άμυνας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Για να αντιμετωπίσουμε την επιστροφή του πολέμου υψηλής έντασης στα σύνορά μας, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το μπλοκ των 27 χωρών αντιμετωπίζει ένα νέο «παράδειγμα ασφάλειας» με μια επεκτατική Ρωσία που λειτουργεί με οικονομία πολέμου, καθώς εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της σύγκρουσης με το Κίεβο.

«Για να αντιμετωπίσουμε την επιστροφή του πολέμου υψηλής έντασης στα σύνορά μας, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας τη νέα πρωτοβουλία.

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική αποσκοπεί, μακροπρόθεσμα, να δώσει κίνητρα στους ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων να επενδύσουν περισσότερο, να καταστήσουν την παραγωγή τους πιο ευέλικτη και - για πρώτη φορά - να καταγράψουν συλλογικά ό,τι διαθέτουν.

«Πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, παραμένοντας, φυσικά, πλήρως προσηλωμένοι στη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Πρέπει να πετύχουμε τη σωστή διατλαντική ισορροπία, ανεξάρτητα από την εκλογική δυναμική στις ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σε μια αναφορά στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κερδίσει την επανεκλογή του.

«Μια βελτιωμένη ικανότητα δράσης θα μας κάνει ισχυρότερους συμμάχους», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της φιλόδοξης πρωτοβουλίας είναι προβληματικό για μια ήπειρο που έχει περικόψει τις αμυντικές επενδύσεις για δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Μπρετόν μίλησε για μια τελική ανάγκη περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (110 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταγωνιστεί το Πεντάγωνο και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Για την εκκίνηση του σχεδίου, η Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ που διαρκεί έως το 2027 - ένα ποσό που η Βεστάγκερ αναγνώρισε ότι «δεν είναι πολλά χρήματα» δεδομένης της κλίμακας της πρωτοβουλίας.

«Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως κίνητρο, ως μπόνους... επειδή η πραγματική χρηματοδότηση για μια ισχυρότερη άμυνα προέρχεται από τα κράτη μέλη και αυτή η χρηματοδότηση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ίδια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, υποστηρίζουν την ιδέα της έκδοσης ομολόγων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μιας βάσης παραγωγής όπλων που θα αγοράζει ευρωπαϊκά όπλα, παρόμοια με ό,τι έγινε για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του Covid..

Αλλά χώρες, όπως η Γερμανία, είναι αντίθετες σε αυτό, ανησυχώντας ότι θα συγκεντρωθεί η δημοσιονομική εξουσία στις Βρυξέλλες και θα παρακάμψει την εθνική κυριαρχία σε θέματα άμυνας.

Υπάρχει επίσης μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση χρημάτων που προέρχονται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας, αν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι αυτό «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» μεταξύ των κρατών μελών.

Ενώ η ΕΕ και οι χώρες μέλη της έχουν στηρίξει την Ουκρανία οικονομικά και με στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό, η παραγωγή όπλων έχει μείνει ανεπαρκής, με το μπλοκ να χάνει τον στόχο να δώσει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που είχε υποσχεθεί.

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι το μπλοκ παρέχει τώρα στην Ουκρανία περίπου 80.000 βλήματα το μήνα.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές αγορές μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και του Ιουνίου του περασμένου έτους, δήλωσε η Βεστάγκερ.

«Σχεδόν το 80 τοις εκατό από αυτά δαπανήθηκαν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 60 τοις εκατό αυτών των δαπανών. Αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμο», δήλωσε η ίδια.

Η προτεινόμενη στρατηγική της ΕΕ έχει ως στόχο το εμπόριο όπλων εντός του μπλοκ να φθάσει το 35% της συνολικής αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ έως το 2030.

Τα κράτη μέλη θα ενθαρρύνονται επίσης να προμηθεύονται ευρωπαϊκά όπλα σε ποσοστό τουλάχιστον 50 τοις εκατό του αμυντικού τους προϋπολογισμού έως το 2030 και 60 τοις εκατό έως το 2035.

Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας που θα συγκεντρώνει τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, επί του παρόντος τον Μπορέλ, για να συντονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Με 1,5 δισ. θωρακίζει την αμυντική της στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ένωση

Kοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP) είναι οι δύο πυλώνες της νέας στρατηγικής που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες στην ΕΕ.
fonderlaien
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα είναι υποψήφια γενική γραμματέας του NATO

Προσφάτως, η εφημερίδα Τhe Sun, ανέφερε πως η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει προταθεί από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ, επικαλούμενη διπλωματική πηγή που δεν κατονόμασε.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά σήμερα η άσκηση πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο

Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν άσκηση για τις πυρηνικές αποτρεπτικές τους ικανότητες, με τη συμμετοχή δεκάδων αεροπλάνων πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη μεταξύ 17 και 30 Οκτωβρίου.