ΓΔ: 2225.69 -1.55% Τζίρος: 45.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:40
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα σε σημαίες της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη της άμυνας έχει ξυπνήσει» – Σχέδιο 650 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ με σχέδιο 650 δισ. ευρώ και δάνεια SAFE 150 δισ. για κοινές προμήθειες και ταχύτερη παραγωγή.

Η Ευρώπη αλλάζει ταχύτητα στον τομέα της άμυνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει από τη Χάγη ότι «η Ευρώπη της άμυνας έχει επιτέλους ξυπνήσει». 

Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το Φόρουμ της Αμυντικής Βιομηχανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία μια ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στον τομέα της ασφάλειας.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ιστορικό» το νέο στόχο αμυντικών δαπανών ύψους 5% του ΑΕΠ που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο το ποσό, αλλά και το πώς αυτό θα αξιοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο «ReArm Europe», που θα κινητοποιήσει 650 δισ. ευρώ έως το 2030 για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

 Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του χρηματοοικονομικού εργαλείου SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ σε δάνεια για κοινές προμήθειες, με στόχο την ενίσχυση της ταχύτητας και του συντονισμού στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στις οκτώ συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης Άμυνας και Ασφάλειας με χώρες παγκοσμίως, με την πιο πρόσφατη να υπογράφεται με τον Καναδά. Υπογράμμισε ακόμη την πρόθεση της Επιτροπής να μειώσει τη γραφειοκρατία γύρω από τις αμυντικές επενδύσεις και να επιταχύνει τις διασυνοριακές συνεργασίες.

Όπως επεσήμανε, το SAFE δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά είναι ανοιχτό και σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Νότια Κορέα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνεργασίας με «τους πιο έμπιστους φίλους μας».

Καταλήγοντας, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες. Γι’ αυτό, μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέχει «αξιόπιστη αποτροπή» και να προστατεύσει αποτελεσματικά την ήπειρό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ συνομίλησε με τον Ράντεφ μετά την εκλογική νίκη του

Ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Ρούμεν Ράντεφ για τη νίκη του στις εκλογές, εκφράζοντας προσδοκίες για συνεργασία. Φον ντερ Λάιεν και Κόστα συνεχάρησαν επίσης τον νικητή, ενώ η «Προοδευτική Βουλγαρία» πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη ετοιμάζει άμυνα 360° με το Σχέδιο Ετοιμότητας 2030

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο Αμυντικής Ετοιμότητας 2030 προσφέρει πλήρη κάλυψη, ενώ αναφέρθηκε σε εμβληματικά αμυντικά έργα. Εξέφρασε ικανοποίηση για κυρώσεις της ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κοινή προτεραιότητα η ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Ορμούζ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι η διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ αποτελεί κοινή προτεραιότητα και η ΕΕ μπορεί να συμβάλει μέσω δορυφορικών δεδομένων και ενίσχυσης συνεργασιών.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θ. Δαβάκη με τον υφυπουργό Άμυνας της Πολωνίας

Ο Θ. Δαβάκης και ο Πολωνός ομόλογός του συζήτησαν για αμυντική συνεργασία και τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ. Υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας για το 2026 και μνημόνιο μεταξύ στρατιωτικών μουσείων των δύο χωρών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα ώθηση για ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της Ουγγαρίας «νίκη των θεμελιωδών ελευθεριών» και κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική, για να αποφευχθούν συστημικά μπλοκαρίσματα.