ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής, εάν δεν διακοπούν οι δεσμοί με τη μητρική εταιρεία ByteDance και, γενικότερα, με την Κίνα.

Είκοσι Αμερικανοί βουλευτές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να προωθήσουν νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ το TikTok, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και, γενικότερα, με την Κίνα.

«Συγκεντρωθήκαμε, δέκα Δημοκρατικοί και δέκα Ρεπουμπλικάνοι, για να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στο TikTok να λειτουργεί στις ΗΠΑ, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με την ByteDance ή με κάθε οντότητα που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, πρόεδρος Επιτροπής αρμόδιας για την Κίνα, Μάικ Γκάλαχερ. 

Ο Δημοκρατικός συνάδελφός του Ράτζα Κρισναμούρτι διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για απαγόρευση» λέγοντας ότι «η μπάλα είναι στην πλευρά της ByteDance ή κάθε άλλης εφαρμογής της πλατφόρμας που ανήκει» σε ξένο κράτος.

Σύμφωνα με τον Κρισναμούρτι, «η ByteDance χρησιμοποίησε επανειλημμένα την πλατφόρμα TikTok για να υπονομεύσει όχι μόνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά επίσης και τα συμφέροντα των χρηστών της», προσθέτοντας ότι είναι πραγματικές οι αποδείξεις περί των δεσμών της μητρικής εταιρείας με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ζητούμε από την ByteDance να πουλήσει το TikTok ώστε οι Αμερικανοί χρήστες να συνεχίσουν να επωφελούνται» από την εφαρμογή και, ταυτόχρονα, οι βουλευτές θέλουν από τους χρήστες «να πουν στην ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της πλατφόρμας είπε ότι η πρόταση αφορά «ξεκάθαρα απαγόρευση του TikTok, όπως κι αν επιχειρούν να το κρύψουν οι συντάκτες του».

«Ο νόμος ποδοπατά την Πρώτη Τροπολογία (σ.σ. του Συντάγματος των ΗΠΑ, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης) για 170 εκατομμύρια Αμερικανούς και θα στερήσει από πέντε εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», υποστήριξε.

Πολλές Πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσαν τη χρήση της εφαρμογής σε επίσημες συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Στη Μοντάνα, ένας δικαστής μπλόκαρε πρόσφατα μια πρωτοβουλία των τοπικών αρχών που στόχευε να απαγορεύσει πλήρως την εφαρμογή.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το TikTok, αυτή η πλατφόρμα σύντομων βίντεο, βοηθά το Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί 150 χρήστες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία πως η εφαρμογή Tik Tok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο διευθυντής του FBI μιλώντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επισήμανε ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδεχομένως να χρησιμοποιεί τη διάσημη εφαρμογή ώστε να διχάσει τους Αμερικανούς πολίτες σχετικά με την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 
ΔΙΕΘΝΗ

Μια νέα απαγόρευση του TikTok εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο θα υποχρέωνε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός κάποιων μηνών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειόταν από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θα εξεταστεί άμεσα το νομοσχέδιο που απειλεί το TikTok

Σε περίπτωση υιοθέτησής του και κύρωσής του, το κείμενο θα υποχρεώνει τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας σύντομων βίντεο, την κινεζική ByteDance, να πουλήσει το TikTok ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του στις ΗΠΑ.
businessdaily-TikTok-USA-Ameriki
ΔΙΕΘΝΗ

Ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευση του TikTok έκαναν οι ΗΠΑ

Το TikTok βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, με πολλούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η πλατφόρμα επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους 170 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ.