Φώτο: Shutterstock

Νέα έρευνα σχετίζει τον καρκίνο με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες με 10 ή περισσότερους συντρόφους έχουν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν έχουν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με πάνω από 10 συντρόφους, είναι 69% πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο.

Οι άνθρωποι που είχαν περισσότερους από δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία, με επικεφαλής τον δρα Λι Σμιθ του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας "BMJ Sexual and Reproductive Health", ανέλυσαν στοιχεία για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών (μέση ηλικία τα 64 έτη).

Από τους συμμετέχοντες, το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν κανένα ή ένα σύντροφο, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο έως τέσσερις συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα, ενώ το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή περισσότερους. Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με δέκα ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν μηδέν έως ένα σύντροφο. Ενώ εκείνοι με περισσότερες από δέκα συντρόφους στη ζωή τους, ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο.

Επιπλέον, οι γυναίκες (αλλά όχι οι άνδρες) με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης. Η μελέτη δεν εξέτασε αν κάποιο είδος καρκίνου είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ζητεί μείωση «άχρηστων εμποδίων»

«Ο ΠΟΥ δεν συνέστησε περιορισμό των ταξιδιών ή των εμπορικών συναλλαγών» και περιορισμοί στα ταξίδια μπορεί να έχουν «αρνητικές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού», υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Πού έχει «χτυπήσει» ο κοροναϊός στην Ευρώπη μέχρι στιγμής

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ευρώπη με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται ώρα με την ώρα. Ακολουθεί ένας «χάρτης» με όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί - μέχρι στιγμής - σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Για αρχή επιδημίας κοροναϊού προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας

«Είναι αμφίβολο εάν η τρέχουσα στρατηγική μας να περιορίσουμε τον ιό και να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρασκεύασε πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του κοροναϊού η Ρωσία

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα με την Ιταλία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα αυτή, αλλά συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν αυτήν την περίοδο τα ταξίδια στην Ιταλία.