ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Συμφωνία της Kύπρου με το FBI για τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος

Οι κυπριακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου σχεδιάζουν να υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος κωδικοποιούν μια εταιρική σχέση με στόχο την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της αποφυγής κυρώσεων και άλλων οικονομικών εγκλημάτων που προέρχονται από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιωτικού κράτους.

Οι κυπριακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου σχεδιάζουν να υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, το FBI, και για τον εντοπισμό και τη δίωξη παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2024 θα μοιραστεί την εμπειρία του με τους Κύπριους ομολόγους του για τον προληπτικό εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη υποθέσεων που αφορούν οικονομικά εγκλήματα με σχέση με την Κύπρο και θα παρέχει εξειδικευμένη εισαγγελική βοήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχει επίσης το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, μαζί με το Κυπριακό Νομικό Γραφείο της Δημοκρατίας και τη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών της χώρας, γνωστή ως MOKAS.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την αμερικανική βοήθεια στον απόηχο του Cyprus Confidential, μιας διασυνοριακής δημοσιογραφικής συνεργασίας υπό την ηγεσία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, της Paper Trail Media και 67 εταίρων μέσων ενημέρωσης. Το έργο αποκάλυψε πώς η Κύπρος, στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου που βρίσκεται πλησιέστερα στην Τουρκία, τη Συρία και τον Λίβανο, παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν ευρέως γνωστό στη διακίνηση βρώμικου χρήματος για το αυταρχικό καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων βίαιων δικτατόρων και αντιδημοκρατικών παραγόντων.

Η ανάλυση του ICIJ σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν βρήκε σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε δικαιοδοσίες απορρήτου που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Σε αυτές περιλαμβάνονται περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μητρικές εταιρείες ρωσικών συμμετοχών, θυγατρικές ρωσικών ομίλων και αδιαφανείς οντότητες που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη επενδύσεων σε ακίνητα, γιοτ και έργα τέχνης παγκόσμιας φήμης.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της έρευνας τον Νοέμβριο, ο Χριστοδουλίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και υποσχέθηκε να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες για αδικήματα «εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου».

Τον επόμενο μήνα, το ICIJ ανέφερε ότι μια ομάδα δύο δωδεκάδων πρακτόρων του FBI και αξιωματούχων του Δικτύου Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στην Κύπρο για να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές- τον Φεβρουάριο, η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία ενός φορέα εποπτείας του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών για την εξέταση υποθέσεων που ενδέχεται να παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Με επικεφαλής την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εποπτική αρχή πρόκειται να διεξάγει τις αναθεωρήσεις της σε συνεργασία με τους δικηγορικούς και λογιστικούς συλλόγους της Κύπρου.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει κάποιες επικρίσεις κατά τη διαμόρφωσή του. Ο Κυπριακός Δικηγορικός Σύλλογος δήλωσε στο ICIJ ότι δεν είχε ζητηθεί η δέουσα διαβούλευση πριν από την έγκριση της εποπτικής αρχής από την κυβέρνηση. Αφού περιέγραψε το ιστορικό της εμπλοκής του στο σχέδιο, ο Σύνδεσμος εξέφρασε ανησυχίες ότι το σχέδιο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Συγχαρητήρια από Μπλίνκεν για την επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας

O Aμερικανός υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας είναι ισχυρότεροι από ποτέ, δηλώνοντας ότι εμπνέεται από τις νέες δυνατότητες που μια πιθανή επανένωση του νησιού μπορεί να ανοίξει.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Αιχμηρή ανακοίνωση Αμερικανών βουλευτών για τα επεισόδια στην Κύπρο

Aμερικανοί νομοθέτες, με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανανέωσαν οι ΗΠΑ την άρση του εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κύπρο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε με ανακοίνωση το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής καταδίκη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους του ΟΗΕ

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη.