Φώτο: Shutterstock

Αυστριακό «όχι» στην επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ δε θα καταφέρει να λάβει απόφαση για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, λόγω της άρνησης της Αυστρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σήμερα σε θέση να φθάσει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» με στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, εξαιτίας της άρνησης της Αυστρίας, παραδέχεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Για την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης που αποφασίσθηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, «απαιτείται ομοφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε.

Η εντολή για την επιχείρηση «Σοφία» παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης παραμένει ανενεργό. Τα κράτη μέλη απέσυραν τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποδοχή τους.

Η Αυστρία βλέπει στην επιχείρηση «Σοφία» «εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών» και αρνείται να συμφωνήσει στην επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επιβεβαίωσε την θέση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Όσοι σκέφτονται πάνω απ' όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει την συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία». «Οσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σήμερα, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει αλλαγή θέση της Βιένης, όπου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους. «Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Λιβύη Γασάν Σαλαμέ «μας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή με πολλές παραβιάσεις εκεχειρίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει επειγόντως δράση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ήρε τις επιφυλάξεις της η Μάλτα για την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η αποστολή IRINI θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο που θα επιτρέψει στην ΕΕ να υπογραμμίσει την ενεργό δράση της σε ζητήματα ασφάλειας αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμά της. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερωτάται αν μπορεί να αναπτύξει δύναμη στη Λιβύη

Η ΕΕ θα είναι σε θέση να παράσχει μια τέτοια συνδρομή; Το ερώτημα έχει τεθεί ήδη στα κράτη μέλη και η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.