ΓΔ: 2648.42 -0.86% Τζίρος: 109.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:37
Βλαντιμίρ Πούτιν ομιλία
Φωτο: Shutterstock

Σύνδεση με Ουκρανία βλέπει η Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Η ρωσική επιτροπή έρευνας, επιβεβαίωσε την εμπλοκή εκπροσώπων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας και διεθνών ισλαμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων στο χτύπημα στη Μόσχα που άφησε πίσω του 144 νεκρούς.

Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η επίθεση που διαπράχθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Crocus City Hall να συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορούμενων που διέπραξαν την επίθεση στο Crocus City Hall», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας.

Στις 22 Μαρτίου ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, κοντά στη Μόσχα, και άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που βρισκόταν εκεί προτού πυρπολήσουν το κτίριο. Τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 360 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές δώδεκα ύποπτοι, εκ των οποίων τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης που κατάγονται από το Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέκτησαν οι Ρώσοι ερευνητές από τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, «το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2024», κατά τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, ένας από τους κατηγορούμενους βρήκε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες από τις εισόδους του Crocus City Hall και τις έστειλε σε έναν από τους επικεφαλής της ομάδας, επεσήμαναν οι ερευνητές. «Ο κατηγορούμενος το επιβεβαίωσε στις καταθέσεις τους», πρόσθεσαν.

Εξάλλου «φωτογραφίες ανδρών με στολές παραλλαγής και μια ουκρανική σημαία» βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του ίδιου υπόπτου, σημείωσε η Επιτροπή Έρευνας σε ανακοίνωσή της χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επίθεσης και τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», εκτίμησε η Επιτροπή χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή Έρευνας υπογράμμισε ότι επιβεβαίωσε την εμπλοκή «εκπροσώπων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας και διεθνών ισλαμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότησης της επίθεσης». Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι «ακραίοι ισλαμιστές» διέπραξαν την επίθεση, όμως καταγγέλλει την εμπλοκή της Ουκρανίας υπό τον συντονισμό της Δύσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αμετάβλητη η στάση για ειρήνη στην Ουκρανία λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο επιμένει πως δεν υπάρχουν λόγοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, παρά το ότι παραμένει ανοιχτό σε τέτοιες. Δεν σχεδιάζονται υψηλόβαθμες συναντήσεις με ΗΠΑ ή Κίεβο, ενώ η στάση για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι παραμένει αμετάβλητη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας νεκρός από ρωσική επίθεση με drones σε πρατήρια στο Κίεβο

Ρωσική επίθεση με drones σε πρατήρια και εγκαταστάσεις στο Κίεβο προκάλεσε έναν νεκρό και επτά τραυματίες, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ. Εκρήξεις ακούστηκαν και καπνός φαινόταν στο κέντρο της πόλης.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα: Νεκρός ο καπετάνιος

Εμπορικό πλοίο με σημαία Αντίγκουα-Μπαρμπούντα δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, Οδησσό, με νεκρό τον Ουκρανό καπετάνιο. Προκλήθηκαν φωτιές σε αποθήκες φαρμάκων και τροφίμων, οι οποίες κατασβέστηκαν.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό, λέει ο κυβερνήτης

Η Ρωσία επιτέθηκε σε λιμενικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, πλήττοντας αποθήκες με φάρμακα, τρόφιμα και αγαθά, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε επιθέσεις σε ενεργειακές και αμυντικές υποδομές της Ουκρανίας με drones.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα: Νεκρός καπετάνιος

Ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στη Μαύρη Θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του καπετάνιου, ανακοίνωσε η ουκρανική λιμενική υπηρεσία. Η φωτιά κατασβέστηκε και το πλήρωμα απομακρύνθηκε.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος για τριμερή με Πούτιν και Τραμπ για τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως στη συνάντησή του με Τραμπ συζήτησαν πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη Ρωσία για τις ενεργειακές υποδομές και εξέφρασε ετοιμότητα για συνάντηση με Πούτιν, ελπίζοντας σε διαπραγματεύσεις.