ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
Φωτο: Shutterstock

Χρυσοχοΐδης: Απαιτείται η κοινωνική απομόνωση των βίαιων ανθρώπων

«Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που οδηγούν στην αύξηση της βίας», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη βία πολλοί νέοι αναζητούν στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Ο ρόλος του σχολείου, της οικογένειας και της πολιτείας στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αναδείχθηκαν στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου,

«Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που οδηγούν στην αύξηση της βίας», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη βία πολλοί νέοι αναζητούν στοιχείο της ταυτότητάς τους. Επίσης, κρίσιμη είναι η επαφή των νέων με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και των κοινωνικών παραδειγμάτων, όπως συγκεκριμένα είδη μουσικής που προωθούν τη βία. Το ταυτοτικό ζήτημα είναι το πλέον σοβαρό. Πρέπει να συμβάλει και το σχολείο και η οικογένεια και η πολιτεία για την αντιμετώπισή του, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ποινική μεταχείριση των παιδιών, όπως είπε ο υπουργός, χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή, γι΄ αυτό και πρέπει να καλούνται οι γονείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αμελούν και παραμελούν τα παιδιά. Χρειάζεται ειδική διαχείριση από τους γονείς, το σχολείο και την τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, κρίσιμα ζητούμενα αποτελεί η αποτροπή η πρόληψη και κατόπιν η πρόληψη από την αστυνομία. Απαιτείται η κοινωνική απομόνωση βίαιων ανθρώπων πέρα από την ποινική μεταχείριση, τόνισε και πρόσθεσε τις σημαντικές ευθύνες των γονέων. Επεσήμανε τη διάσταση της ρατσιστικής βίας, αλλά και το ζήτημα του χουλιγκανισμού, καθώς όπως είπε, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα με την πλέον ακραία του μορφή.

Το πεδίο της παιδικής παραβατικότητας παρουσιάζει αύξηση σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ Τσαλαμάνιος, Κλινικός Ψυχίατρος Παιδιών-Εφήβων, Πρόεδρος της European Society of Child & Adolescent Psychiatry ESCAP και της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

«Τα φαινόμενα αυξάνονται συνέχεια, υπάρχουν πολλά προβλήματα που άπτονται και της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο της παιδικής παραβατικότητας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε ψύχραιμα».

Όπως επεσήμανε, «ειδικά μετά την κρίση, οι γονείς δεν έχουν το χρόνο να είναι κοντά στα παιδιά. Ένα από τις αιτίες της νεανικής παραβατικότητας είναι η μειωμένη εποπτεία».

Ο καθένας καλείται να ξαναβρεί τον ρόλο του στο σπίτι και στο σχολείο ανέφερε ο κ. Τσαλαμάνιος, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πολλή βία εντός της ελληνικής οικογένειας που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ενώ απαιτούνται δεξιότητες για τους γονείς.

Φαίνεται από τις ποιοτικές έρευνες ότι για πολλούς λόγους ο κόσμος μετά την πανδημία δεν είναι ο ίδιος που ξέραμε πριν, ανέφερε απ΄ την πλευρά της η κα Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επεσήμανε ότι πραγματοποιούνται περαιτέρω έρευνες ενώ όπως είπε ο κοινωνικός ιστός στη χώρα μας, παρά τα πλήγματα της κρίσης, ακόμα λειτουργεί καλά επεσήμανε η κα Αρτινοπούλου, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις και η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί ένα παράδειγμα για την ΕΕ, καθώς αναφέρθηκε στη σύσταση μίας επιστημονικής επιτροπής πάρα τω Πρωθυπουργό, η οποία δεν υπάρχει ως πρακτική κοινωνικής αναγνώρισης και μοντέλο έρευνας σε καμία άλλη χώρα στην ΕΕ. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτός διάλογος για προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Σε συνάντηση με στελέχη όλων των φυλακών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων και συνεχή διάλογο με το προσωπικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης «Τελείωσε η ανοχή στην ανομία» 160 νέοι τροχονόμοι στην Αττική

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στους 160 νέους αστυνομικούς της ΟΕΠΤΑ δήλωσε ότι η ανοχή στην ανομία τελείωσε και υπογράμμισε πως στόχος της Τροχαίας είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός στους πολίτες.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Μεγάλη εγκληματική οργάνωση πίσω από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ ως «μεγάλη εγκληματική οργάνωση» και προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις, ενώ αναφέρθηκε και σε κοινωνικά θέματα όπως η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ανθεκτικότητα κρίσιμων οντοτήτων ασπίδα για κοινωνία και κράτος

Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τονίζει τη σημασία πρόληψης, προστασίας και διαφάνειας σε περιόδους αυξανόμενων απειλών.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα και παλλαϊκό αίτημα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τα Χανιά τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ΔΑΟΕ και έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής.