ΓΔ: 1481.22 0.24% Τζίρος: 37.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:30:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Microsoft επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν με τη συμφωνία αυτή για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Κίνας και των κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Microsoft επενδύει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42 με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας στον αμερικανικό κολοσσό μειοψηφικό μερίδιο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο, επιτρέποντας στις δύο εταιρείες να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους εν μέσω της παγκόσμιας μάχης για τεχνολογική κυριαρχία.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία, όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείες, υποστηρίζεται από διαβεβαιώσεις προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την ασφάλεια, η G42 θα χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud της Microsoft για να τρέχει τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της.

Η εταιρική σχέση έρχεται εν μέσω των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να παρεμποδίσει τις τεχνολογικές εξελίξεις του Πεκίνου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσθέτουν τέσσερις κινεζικές εταιρείες σε μαύρη λίστα εξαγωγών επειδή επιδιώκουν να αποκτήσουν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για τον κινεζικό στρατό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επίσης για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Κίνας και των κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εν μέσω των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με τη σχέση της με κινεζικές επιχειρήσεις, η G42 είχε εκποιήσει τις επενδύσεις της στην Κίνα και ξεκίνησε το χρονοβόρο έργο της απόσυρσης του κινεζικού υλικού, αποδεχόμενη τους περιορισμούς που της επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστεί με αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε τον Φεβρουάριο.

Η Microsoft και η G42, σε χωριστές δηλώσεις την Τρίτη, περιέγραψαν τις διαβεβαιώσεις τους προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των ΗΑΕ ως μια πρώτη στο είδος της συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφαλούς, αξιόπιστης και υπεύθυνης ανάπτυξης και εγκατάστασης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft δήλωσε ότι ήταν δεσμευτική. Το μέγεθος του μεριδίου που αναλαμβάνει η Microsoft δεν αποκαλύφθηκε.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala του Άμπου Ντάμπι και η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Silver Lake κατέχουν μερίδια στην G42, της οποίας ο πρόεδρος, σεΐχης Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, είναι σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith, ο οποίος θα λάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της G42, δήλωσε: «Θα συνδυάσουμε τεχνολογία παγκόσμιας κλάσης με κορυφαία πρότυπα για ασφαλή, αξιόπιστη και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, σε στενό συντονισμό με τις κυβερνήσεις τόσο των ΗΑΕ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι New York Times ανέφεραν ότι η συμφωνία θέτει μια σειρά προστατευτικών μέτρων για τα προϊόντα AI που μοιράζονται με την G42, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση των κινεζικών εργαλείων από τις δραστηριότητες της εταιρείας των Εμιράτων. Η G42 θα πάψει να χρησιμοποιεί τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei, τον οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να παρέχει μια κερκόπορτα για τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε η εφημερίδα.

Η G42 και η Microsoft δήλωσαν ότι θα προσφέρουν από κοινού προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υποδομή σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής.

Οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο και η G42 δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κέντρα δεδομένων Azure της Microsoft ως μέρος της υποδομής AI για να ενισχύσει την περιφερειακή υιοθέτηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της G42, Peng Xiao, εργαζόταν προηγουμένως σε εταιρεία που ανήκε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας DarkMatter των Εμιράτων, η οποία προσέλαβε πρώην κατασκόπους και είχε συμβληθεί με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας των ΗΑΕ.
«Η επένδυση της Microsoft στην G42 σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στο ταξίδι ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρείας μας, σηματοδοτώντας μια στρατηγική ευθυγράμμιση του οράματος και της εκτέλεσης μεταξύ των δύο οργανισμών», δήλωσε ο Σεΐχης Τανχούν στην ανακοίνωση της G42.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Microsoft ενισχύει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης με επιπλέον προσωπικό

Η εταιρεία επιθυμεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα εργαλεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την τάση τους να παράγουν παράξενο περιεχόμενο.
New York Times, Media
ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: Μηνύει τη Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

«Η Microsoft και η OpenAI χρησιμοποίησαν τη δουλειά μας για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στο εμπόριο τα προϊόντα τους τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να έχουν την άδεια της Times», δήλωσε μια εκπρόσωπος της εφημερίδας.
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα Μπάιντεν στους τεχνολογικούς κολοσσούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εξεταστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα επιμένει στην ανάγκη καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο.