ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Μια νέα απαγόρευση του TikTok εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο θα υποχρέωνε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός κάποιων μηνών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειόταν από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εξετάσει εκ νέου το Σάββατο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν διαρρήξει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία του ByteDance και ευρύτερα με την Κίνα.

Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά κειμένων που στοχεύουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκρισή του από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το νομοσχέδιο θα υποχρέωνε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός κάποιων μηνών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειόταν από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ.

Θα έδινε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να ορίσει και άλλες εφαρμογές ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, στην περίπτωση που ελέγχονται από μια χώρα που θεωρείται εχθρική προς τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο επικρίθηκε έντονα από το TikTok.

«Είναι λυπηρό που η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί το πρόσχημα μιας σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για μία ακόμη φορά ένα σχέδιο απαγόρευσης που θα παραβίαζε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της εφαρμογής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το TikTok βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, με πολλούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η πλατφόρμα σύντομων βίντεο επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες του στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την «ανησυχία» του σχετικά με το TikTok κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις αρχές Απριλίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει ένα κείμενο στα μέσα Μαρτίου που προβλέπει την απαγόρευση της εφαρμογής, όμως το κείμενο παραμένει έκτοτε σε κοινοβουλευτική αναμονή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε προσωρινή χρηματοδότηση, αποφεύγοντας shutdown

Η Γερουσία των ΗΠΑ, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, ενέκρινε προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης ως τις 11 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας το shutdown λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Απομένει συμφωνία με τη Βουλή.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στη Γερουσία ΗΠΑ για κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως ενισχύει την πίεση για να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης πριν τις προεδρικές εκλογές

Λίγους μήνες πριν τις προεδρικές στη Γαλλία, η ρωσική ανάμειξη αυξάνεται αν και παραμένει λιγότερο ορατή. Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο αντιμετώπισης, με την αριστερά να ζητά ένταξη και πλατφορμών όπως TikTok και X.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία με προϋπόθεση τον σεβασμό δικαιωμάτων

Νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο που συνδέει τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία με πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, επιβάλλοντας περιορισμούς χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Άγκυρα.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προς ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη Ανατολικής Μεσογείου

Το Eastern Mediterranean Gateway Act προχωρά στη νομοθετική διαδικασία, μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί στρατηγικός πυλώνας της πολιτικής των ΗΠΑ.