ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:12
Φώτο: ΑΠΕ

Παιδιά που υιοθετήθηκαν στον εμφύλιο στη Γουατεμάλα αναζητούν τις οικογένειές τους

Περίπου 900 από τα παιδιά που θεωρούνταν εξαφανισμένα βρήκαν τις οικογένειές τους, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις της Γουατεμάλας. Ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα άφησε πίσω του περίπου 200.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Ο Ιγνάσιο Σεγούρα, που είχε υιοθετηθεί στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμη δεν ήταν παρά τριών ετών, άρχισε χθες Τρίτη μια εκστρατεία στη Γουατεμάλα προκειμένου αυτοί που, όπως εκείνος, είχαν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1960-1996) να βρουν τη βιολογική τους οικογένεια. Θα γίνονται ανακοινώσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αφίσες με τον γενικό τίτλο «Ψάχνω την οικογένειά μου» θα αναρτώνται σε δρόμους από μια συλλογικότητα που βαπτίστηκε H.I.J.O.S. (το αρκτικόλεξο σχηματίζει τη λέξη «παιδιά»), στην οποία συμμετέχουν επιζήσαντες του πολέμου. «Το όνειρό μου είναι να αγκαλιάσω τη μητέρα μου. Αυτό θα με ανακουφίσει από το αβάσταχτο βάρος που κουβαλάω απ’ όταν ήμουν πολύ μικρός», εξήγησε ο Ιγνάσιο Σεγούρα, ο οποίος έφθασε στη Γουατεμάλα πριν από δύο μήνες για να ψάξει τους βιολογικούς του γονείς.

Αφηγήθηκε στον Τύπο ότι είχε απαχθεί από ανθρώπους της στρατιωτικής δικτατορίας στο νότιο τμήμα της χώρας και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα. «Με έβαλαν σ’ ένα ορφανοτροφείο (...) και, όπως και πολλά μικρά αγόρια και μικρά κορίτσια, με μετέφεραν σε άλλη χώρα για να υιοθετηθώ, παρά τη θέλησή μου και χωρίς τη συναίνεση της αληθινής οικογένειάς μου», συνέχισε. Σύμφωνα με τον Ραούλ Ναχέρα της συλλογικότητας H.I.J.O.S., υπάρχουν πάνω από 5.000 επαληθευμένες περιπτώσεις παιδιών που «εξαφανίστηκαν», πολλά από τα οποία ήταν από ενός ως έξι ετών. «Απήχθησαν από αξιωματικούς του στρατού» σε περιοχές όπου μαίνονταν μάχες και εμπλέκονταν οι ένοπλες δυνάμεις κι οδηγούνταν σε ορφανοτροφεία, διευκρίνισε.

Η εκστρατεία δημοσιότητας έχει σκοπό να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών με πολίτες, οργανώσεις και θεσμούς προκειμένου να επανενωθούν Γουατεμαλτέκοι που υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό με τις βιολογικές τους οικογένειες, συνόψισε ο Ναχέρα. «Έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια, να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους, να συνδεθούν ξανά με το παρελθόν τους σε ετούτη τη χώρα», συμπλήρωσε ο ακτιβιστής. Ήδη, περίπου 900 από τα παιδιά που θεωρούνταν εξαφανισμένα βρήκαν τις οικογένειές τους, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις της Γουατεμάλας. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα άφησε πίσω του περίπου 200.000 νεκρούς και αγνοούμενους, είχε αποκαλύψει το 1999 η Επιτροπή Αλήθειας, το έργο της οποίας υποστήριξε ο ΟΗΕ. Ο στρατός διέπραξε τις περισσότερες φρικαλεότητες, επιδιδόμενος σε σφαγές με στόχο ιδίως κοινότητες Αμερινδιάνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταστολή δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή εν μέσω πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως Ιράν και χώρες της Μέσης Ανατολής εκμεταλλεύονται τις πολεμικές συνθήκες για να περιορίσουν δικαιώματα και να εντείνουν την κρατική καταστολή, επιβάλλοντας περιορισμούς.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση στο Ελ Σαλβαδόρ για ανάκληση ισόβιας κάθειρξης σε ανηλίκους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αποσύρει τη νομοθεσία που επιβάλλει ισόβια κάθειρξη ακόμα και σε ανήλικους, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κρίστιαν Σόντερς προσωρινός επικεφαλής της UNRWA μετά την αποχώρηση Λαζαρινί

Ο Κρίστιαν Σόντερς ορίστηκε προσωρινός επικεφαλής της UNRWA από την 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2026, διαδεχόμενος τον Λαζαρινί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Λαζαρινί.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στον Λίβανο και κίνδυνος μεγάλης κρίσης

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ στον Λίβανο, με χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους, καταστροφή υποδομών και σοβαρές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ζητά λογοδοσία για επιθέσεις κατά της UNIFIL στον Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά της UNIFIL στον Λίβανο, ενώ η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε διερεύνηση και λογοδοσία για τη δολοφονία τριών Ινδονήσιων κυανόκρανων.