ΓΔ: 888.4 -0.54% Τζίρος: 26.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Για την τουρκική παραβατικότητα συζήτησαν Αναστασιάδης - Φον ντερ Λάιεν

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κύπριου προέδρου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στην περίκλειστη ζώνη και περιοχή της Αμμοχώστου ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντησή τους το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στην πρόεδρο της Κομισιόν πως ενέργειες σαν κι αυτές δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται από την ΕΕ και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό με τρόπο που η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μείνουν οι ενέργειές της χωρίς κυρώσεις.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κούσιος, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, καθώς επίσης και τα κονδύλια που η ΕΕ παραχωρεί τόσο στην Τουρκία όσο και στους Τουρκοκυπρίους. Στόχος, προσέθεσε, δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία όσο και κάποιοι εκ των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν κι αυτές συνεπάγονται κόστος. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε απόλυτη κατανόηση και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία στο θέμα αυτό με την Επιτροπή και την ίδια, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ενέργειες εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι θέσεις της Κύπρου και οι ανησυχίες της για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του μεταναστευτικού. Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στην φον ντερ Λάιεν ότι λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλλουν την αύξηση των κονδυλίων που θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε και το θέμα του φακέλου για το χαλούμι. Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κύπρου και έδωσε οδηγίες να επισπευστεί η εξέταση του φακέλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

recession
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Στη δίνη της πολιτικής αστάθειας και του πληθωρισμού βρίσκονται εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι. Η παραίτηση Σουτζούογκλου, που έμεινε μόλις δύο μήνες στην εξουσία, είναι η συνέπεια μιας βαθύτερης κρίσης.
Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
Piter-Stano-Comision
ΔΙΕΘΝΗ

Πήτερ Στάνο: Αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της

Πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου.
Kypros-Anastasades
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Τη Δευτέρα η εξέταση των επιλογών για κυρώσεις στη Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως πρέπει να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.