Φώτο: Shutterstock

Δέσμευση Ταλιμπάν για τήρηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν με μήνυμα στη New York Times δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και σημείωσε την δέσμευση των Ταλιμπάν να τηρήσουν την «ιστορική συμφωνία»

Οι Ταλιμπάν «δεσμεύονται πλήρως» να σεβαστούν τους όρους της ιστορικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν προσεχώς με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπαρχηγός τους, ο Σιρατζουντίν Χακάνι, σε άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Ο Χακάνι, επικεφαλής επίσης του δικτύου Χακάνι, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θεωρείται το πιο φονικό σκέλος των ανταρτών, επικοινωνεί εκεί τη θέση του υψηλότερου επιπέδου των ανταρτών έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές πιστεύεται πως βρίσκονται μερικές μέρες πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα, αν στο μεταξύ «μειωθούν τα βίαια επεισόδια» όπως είχαν ανακοινώσει Αμερικανοί και αντάρτες.

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεσμευόμαστε πλήρως να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις, στο γράμμα και το πνεύμα της», γράφει στ' αγγλικά ο Χακάνι, του οποίου τα ελάχιστα ηχητικά μηνύματα είναι γενικά στη γλώσσα παστούν. Το τελευταίο μήνυμά του ήταν τον Ιούνιο του 2017.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν αναμένεται να ανοίξει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Καμπούλ, με στόχο μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.

Ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνταν πάντα να συζητήσουν με τις αφγανικές αρχές, τις «μαριονέτες» της Ουάσινγκτον όπως τις αποκαλούν, ο Χακάνι αυτή τη φορά εμφανίζεται αισιόδοξος για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τις άλλες πλευρές σε πνεύμα ειλικρινούς σεβασμού ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς», γράφει.

Ο Χακάνι εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά τη βούληση των ανταρτών να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρίσκουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν για να χτυπούν αλλού, ένας άλλος όρος της μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός Αφγανού να επιτρέπει σε τέτοιες οργανώσεις να κρατούν τη χώρα μας όμηρο και να την κάνουν πεδίο μάχης», τονίζει.

«Η εφημερίδα NYT αποφάσισε να διευρύνει και να προαγάγει συγκεκριμένα τα μηνύματα του πιο διαβόητου τρομοκράτη στον κόσμο και υποστηρικτή της Αλ-Κάιντα», αντέδρασε ο Σαάντ Μοχσενί, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου Τύπου του Αφγανιστάν, σε μήνυμά του στο Twitter. «Είναι ντροπή το γεγονός ότι επιτράπηκε σε έναν τέτοιον άνθρωπο να εκφραστεί χωρίς να υπάρξει αντίλογος».

Οταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός για τους Ταλιμπάν Ραχιμουλάχ Γιουσουφζάι χαρακτήρισε το άρθρο αυτό «ορθή άσκηση δημοσίων σχέσεων» των ανταρτών, καθώς «δεν υπάρχει καλύτερη μιντιακή πλατφόρμα από τη NYT».

Το άρθρο δημοσιεύεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019, στις οποίες αναδείχτηκε νικητής ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ενώ ο βασικός του αντίπαλος και ηττηθείς υποψήφιος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις κατήγγειλε όπως και οι Ταλιμπάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τον Γάνι, οι ΗΠΑ δε έχουν ακόμη αντιδράσει. «Δεν έχω να πω τίποτε άλλο για το Αφγανιστάν παρά μόνο ότι παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα των εκλογών από πολύ, πολύ κοντά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χωρίς άλλη διευκρίνιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ