ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, η ύφεση απειλεί με νέες ταραχές

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ο δείκτης τιμών σε μηνιαία βάση έπεσε κάτω από το όριο του 10% καθώς διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο. Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής.

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή υπολογίστηκε πως υποχώρησε στο 8,8% τον Απρίλιο, επιβραδυνόμενος για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παραμένοντας ωστόσο στο θεαματικό επίπεδο του 289,4% σε ετήσια βάση, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στον αντίκτυπο της ύφεσης.

Ο δείκτης τιμών του Απριλίου, τον οποίο δημοσιοποίησε χθες Τρίτη το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), υποχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες (από τον Οκτώβριο) κάτω από το όριο του 10%. Η πτωτική τάση του συνεχίστηκε (από το 25,5% τον Δεκέμβριο στο 20,6% τον Ιανουάριο, στο 13,2% τον Φεβρουάριο, στο 11% τον Μάρτιο).

Με βάση αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρ’ όλ’ αυτά έφθασε το 65% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 και το 289,4% σε ετήσια βάση. Επίπεδα που η χώρα είχε να δει 33 χρόνια.

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο είχε κινητήρες τις τιμές του νερού, του ρεύματος, του φυσικού αερίου και ευρύτερα των καυσίμων, που ανεβαίνουν, στο μέτρο που καταργούνται πολυετείς κρατικές επιδοτήσεις στα είδη αυτά, στο πλαίσιο πολιτικής με διακηρυγμένο στόχο το «μηδενικό έλλειμμα» στα τέλη του 2024.

Όμως ο αντίκτυπος της υποτίμησης του πέσο κατά 54% (τον Δεκέμβριο), της λεγόμενης απελευθέρωσης των τιμών, της κατάργησης επιδοτήσεων, της παράλυσης των δημοσίων έργων, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης και της αναιμικής κατανάλωσης γίνεται αισθητός καθώς σταδιακά η Αργεντινή βυθίζεται στην ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Μάρτιο 21% σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική δραστηριότητα κατά 42%. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση, κατέγραψε το ινστιτούτο Focus Market, υποχώρησε κατά 20,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,8% του ΑΕΠ, κατά εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αφού ήδη συρρικνώθηκε κατά 1,6% το 2023.

«Συντρίβουμε τον πληθωρισμό», είπε σε θριαμβευτικό τόνο ο Αργεντίνος πρόεδρος Μιλέι προτού ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον Απρίλιο, που αναλυτές προεξοφλούσαν ότι θα υποχωρούσε κάτω από το όριο του 10%Οι τιμές αυξάνονται, αλλά όχι με τόσο καταστροφικό τρόπο όπως πριν από μερικούς μήνες. Θα λέγαμε πως σταθεροποιούνται, αλλά καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριλίνα Χιλ, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ, 46 ετών.

Προχθές Δευτέρα το ΔΝΤ εξήρε τις «ταχύτερες του αναμενομένου προόδους στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας» στην Αργεντινή, ιδίως «το πρώτο τριμηνιαίο δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα των τελευταίων 16 ετών». Ταυτόχρονα, αναγνώρισε πως πρέπει να διανυθεί «μακρά και δύσκολη πορεία» για να αυξηθούν «η παραγωγικότητα, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επίσημη απασχόληση».

Στα τέλη του 2023, στον ανεπίσημο τομέα απασχολείτο το 45,3% του ενεργού πληθυσμού, ενώ η φτώχεια έπληττε το 41,7% των πολιτών, κατά επίσημα δεδομένα — προτού καν αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή φθάνει στο 109%

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερο από τις προβλέψεις για 7,5%, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον στο 108,8% σε ετήσια βάση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία 11 χωρών της Ν. Αμερικής απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Βραζιλία, Αργεντινή Μεξικό και Χιλή μεταξύ των χωρών που συμμαχούν ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.