ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

Ο πληθωρισμός στην 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής πλέον έφθασε το 80,2% αθροιστικά από τον Ιανουάριο, που σημαίνει πως στα τέλη του 2023 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 94,8% του 2022.

Η Αργεντινή κατέγραψε τον Αύγουστο πληθωρισμό που έφθασε το 12,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και το 124,4% σε ετήσια βάση, συνέπεια της υποτίμησης του πέσο τον περασμένο μήνα και επίπεδο που είναι το χειρότερο των τελευταίων 32 ετών· το πρόβλημα ρίχνει βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούλιο (6,2%). Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μετά το 27% που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο του 1991. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός είναι διψήφιος σε μηνιαία βάση έπειτα από 21 χρόνια.

Ο πληθωρισμός στην 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής πλέον έφθασε το 80,2% αθροιστικά από τον Ιανουάριο, που σημαίνει πως στα τέλη του 2023 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 94,8% του 2022, ήδη τη χειρότερη επίδοση σε 32 χρόνια.

Την τελευταία φορά που ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Αργεντινή ήταν διψήφιος, το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιος 2002 και η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει από τη δαπανηρή περίοδο σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας (1 πέσο για 1 δολάριο) και παράλληλα απορρύθμισης της οικονομίας.

Εκείνη η δεκαετία είχε αρχικά βάλει τέλος στον υπερπληθωρισμό της περιόδου 1989-1990 (όταν ο δείκτης υπερέβαινε το 2.000%), όμως κατέληξε σε τραπεζική κρίση, βαθιά ύφεση και κοινωνική έκρηξη, επεισόδια με 39 νεκρούς στα τέλη του 2001.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο ήταν προβλέψιμη. Την επομένη των εσωκομματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της 13ης Αυγούστου, η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες προχώρησε σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου, κατά 20% (πλέον η ισοτιμία βρίσκεται στο 365,5:1 έναντι του δολαρίου). Το νόμισμα της Αργεντινής βρισκόταν σε σταδιακή αλλά ασταμάτητη πορεία υποτίμησης εδώ και δυο χρόνια.

Ακολούθησαν, στα τέλη Αυγούστου, διακυμάνσεις τιμών και σποραδικές ελλείψεις, προτού οι παράγοντες της οικονομίας, ειδικά οι προμηθευτές, να τις αναπροσαρμόσουν λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον χρόνιο πληθωρισμό και αφετέρου τη νέα συναλλαγματική ισοτιμία.

«Ο Αύγουστος ήταν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων 30 ετών ως προς την οικονομική διαδικασία», συνόψισε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, ο Σέρχιο Μάσα, που είναι επίσης ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης (κεντροαριστερά) στις προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου, που αναγγέλλονται αμφίρροπες.

Ο υπουργός απέδωσε τα άσχημα αποτελέσματα εν μέρει τουλάχιστον στην «επιβολή της υποτίμησης [του νομίσματος] από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Το ΔΝΤ έχει ορίσει στην Αργεντινή δημοσιονομικούς στόχους και έχει αξιώσει την αποκατάσταση των αποθεματικών συναλλάγματος στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2022 για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας, κληροδότημα του δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε το 2018 ο χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσιγκτον στην τότε κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι (δεξιά) στο Μπουένος Άιρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, η ύφεση απειλεί με νέες ταραχές

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ο δείκτης τιμών σε μηνιαία βάση έπεσε κάτω από το όριο του 10% καθώς διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο. Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή φθάνει στο 109%

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερο από τις προβλέψεις για 7,5%, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον στο 108,8% σε ετήσια βάση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία 11 χωρών της Ν. Αμερικής απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Βραζιλία, Αργεντινή Μεξικό και Χιλή μεταξύ των χωρών που συμμαχούν ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.