ΓΔ: 1378.73 -0.17% Τζίρος: 29.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:40:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η άνοδος των τιμών στην Αργεντινή έφτασε το 138,3% σε ετήσια βάση

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πάντως σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, καθώς αντανακλά το ότι η οικονομία «χώνεψε» την υποτίμηση του πέσο στα μέσα Αυγούστου και τον αντίκτυπό της.

Η άνοδος των τιμών έφθασε το 12,7% στην Αργεντινή τον Σεπτέμβριο και το 138,3% σε ετήσια βάση, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο, κάτι που θα έχει τεράστιο βάρος τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όσο και στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί σε μερικές ημέρες.

Ο δείκτης του Σεπτεμβρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), πιστοποίησε τη συνέχιση της τάσης του Αυγούστου (+12,4%), όταν είχε καταγραφεί ήδη η χειρότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων 32 ετών. Αθροιστικά, ο πληθωρισμός από τον Ιανουάριο έχει φθάσει το 103,2%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το επίπεδο του πληθωρισμού το 2023 στο 180,7%, ανακοίνωσε ο κεντρικός πιστωτικός θεσμός αργότερα χθες, λίγες ώρες αφού αύξησε το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό του στο 133%.

Οι τιμές των ενδυμάτων, των τροφίμων, της αναψυχής κατέγραψαν ανόδους μεταξύ 14 και 15% και συνέβαλαν στην άνοδο του συνολικού δείκτη τον περασμένο μήνα, κατά το INDEC.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πάντως σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, καθώς αντανακλά το ότι η οικονομία «χώνεψε» την υποτίμηση του πέσο στα μέσα Αυγούστου και τον αντίκτυπό της, σύμφωνα με οικονομολόγους.

«Καθώς η υποτίμηση έγινε στα μέσα του μήνα, λίγο ως πολύ ο μισός αντίκτυπός της έγινε αισθητός στις τιμές του Σεπτεμβρίου. Στατιστικά, αυτό λέγεται επίπτωση της αναβολής», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεδερίκο Σιρούλνικ, του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (CESO).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιοποιήθηκε δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, για να αναδειχθεί ο ή η διάδοχος του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), που αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

Με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, ο ακραία φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι πιστώνεται σχεδόν το 35% των προθέσεων ψήφου και εκτιμάται πως θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα (περί το 30%), καθώς η υποψήφια της συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η Πατρίσια Μπούλριτς, έχει μείνει πίσω (26%).

Η οικονομία, ο πληθωρισμός και η ελεύθερη πτώση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στην προεκλογική εκστρατεία.

Αντανακλώντας νέα έξαρση του νομισματικού πυρετού, η ισοτιμία του πέσο έσπασε την Τρίτη το φράγμα των 1.000 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου -ρεκόρ- στην παράλληλη αγορά, κάτι που αποδόθηκε κυρίως σε δηλώσεις του Χαβιέρ Μιλέι, οπαδού της δολαριοποίησης της οικονομίας, ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες του να μην αποταμιεύουν στο εθνικό νόμισμα διότι «δεν αξίζει ούτε κουράδα».

Ο πρόεδρος Φερνάντες έκανε μήνυση για «πρόκληση φόβου στους πολίτες» στον κ. Μιλέι, κρίνοντας πως η κατάρρευση του πέσο, που έφθασε μέσα σε δυο μέρες από τα 800 στα 1.010:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ήταν «άμεση συνέπεια» των δηλώσεών του. Ο κ. Μιλέι αντέτεινε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του πως για την πορεία του πέσο φταίει η τρέχουσα οικονομική πολιτική, όχι το τι λέει εκείνος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή φθάνει στο 109%

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερο από τις προβλέψεις για 7,5%, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον στο 108,8% σε ετήσια βάση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία 11 χωρών της Ν. Αμερικής απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Βραζιλία, Αργεντινή Μεξικό και Χιλή μεταξύ των χωρών που συμμαχούν ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σπάει το φράγμα του 100% ο πληθωρισμός στην Αργεντινή μετά από 32 χρόνια

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους, και συρρίκνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.