ΓΔ: 1409.95 -1.98% Τζίρος: 81.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ukraine-Polemos-War
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση στην Ουκρανία από τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, με την Ουκρανία να λαμβάνει τη βοήθεια δύο φορές τον χρόνο.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.

H κίνηση αυτή θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισ. ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, εκ των οποίων το 90% θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάφσκι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η έγκριση της πρότασης από τους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών εν μέσω ανησυχιών για πιθανές νομικές προκλήσεις, αντίποινα από τη Ρωσία και κίνδυνο για τη σταθερότητα του ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, με την Ουκρανία να λαμβάνει τη βοήθεια δύο φορές τον χρόνο.

Περίπου 280 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» από την G7 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να βρίσκονται στην ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων έχει διακρατηθεί μέσω της Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου έχουν αποφέρει περίπου 3,9 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη από πέρυσι.

Από πλευρά τους, οι ΗΠΑ προωθούν ένα ξεχωριστό σχέδιο που θα αξιοποιούσε τα μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Σε περίπτωση που η G-7 καταλήξει σε συμφωνία, το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ. Προς το παρόν το αμερικανικό σχέδιο το υποστηρίζει η Γερμανία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αποφέρει καθαρό κέρδος 557 εκατ. ευρώ από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Euroclear.

Τα κέρδη πριν από την ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου θα παρακρατηθούν από την Euroclear για να χειριστεί τυχόν κινδύνους, όπως αυτούς που απορρέουν από νομικές ενέργειες στη Ρωσία. Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στον οίκο εκκαθάρισης να διατηρεί περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση που οι πόροι αυτοί αποδειχθούν ανεπαρκείς για τη διαχείριση τυχόν ξαφνικών και απροσδόκητων κινδύνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.