ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:29 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
Φωτο: Shutterstock

Πορτογαλία: Φοροελαφρύνσεις στους νέους για ανάσχεση της μετανάστευσης

«Δίνουμε περισσότερη ελπίδα στους νέους Πορτογάλους να παραμείνουν στην Πορτογαλία. Τους χρειαζόμαστε εδώ...», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Λουίς Μοντενέγκρο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα μεγάλη μείωση φόρου εισοδήματος για περισσότερους από 300.000 πολίτες, ηλικίας 18-35 ετών, μειώνοντας κατά 2/3 τον μέσο φορολογικό συντελεστή που θα πληρώνουν από το επόμενο έτος, σε μια κίνηση με στόχο την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώσει κάπου μεταξύ 4,4% και 7%-8%», ενώ ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής για όλους τους νέους που απομοκομίζουν έως και 5.800 ευρώ το μήνα θα είναι 15%. Επί του παρόντος, οι συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαίνονται μεταξύ 13% και 48% μεταξύ όλων των μισθολογικών κλιμακίων.

Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός που ήρθε στην εξουσία μετά τις εκλογές της 10ης Μαρτίου δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τέτοιες φορολογικές περικοπές, γεγονός που θα διευκολύνει την έγκριση του μέτρου.

«Δίνουμε περισσότερη ελπίδα στους νέους Πορτογάλους να παραμείνουν στην Πορτογαλία. Τους χρειαζόμαστε εδώ... είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε την τάση (της μετανάστευσης) που δυστυχώς επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι αυτή η μείωση φόρων θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης, περίπου 850.000 νέοι, ή το 30% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 15 και 39 ετών, έχουν φύγει από τη χώρα -μια από τις φτωχότερες της Δυτικής Ευρώπης- για κάποια περίοδο και ζουν στο εξωτερικό, λόγω άσχημων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών.

Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης στους νέους μια εγγύηση του δημοσίου, η οποία μπορεί να καλύψει έως και το 15% των στεγαστικών δανείων αξίας έως και 450.000 ευρώ, καθώς πολλοί δεν έχουν επαρκείς αποταμιεύσεις για να καταβάλουν την αρχική πληρωμή που ζητούν οι τράπεζες και τους απαλλάσσει από τους δημοτικούς φόρους.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει περικοπές φόρου εισοδήματος για τη μεσαία τάξη ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα απλοποίησης των απελάσεων ενέκρινε το κοινοβούλιο της Γερμανίας

Για τη διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που κρίνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της μέγιστης διάρκειας κράτησής τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τις 10 ημέρες σε 28.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς πιστεύει ότι το 2025 θα είναι και πάλι υποψήφιος για καγκελάριος

Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του είχε κακές επιδόσεις, όπως και οι άλλοι δύο εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου.
ΔΙΕΘΝΗ

O Ναρέτρα Μόντι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ινδίας για τρίτη θητεία

Ο 73χρονος ηγέτης εξασφάλισε την εξουσία στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου, με την υποστήριξη 14 περιφερειακών κομμάτων της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) υπό την ηγεσία του BJP.