ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Iceland-shmaia
Φωτο: ΑΠΕ

Η επιχειρηματίας Χάλα Τόμασντότιρ είναι η νέα πρόεδρος της Ισλανδίας

Θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ισλανδίας και θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Αυγούστου. Το 1980, η Βίγκντις Φίνμπογκαντότιρ έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο.

Η επιχειρηματίας Χάλα Τόμασντότιρ εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Ισλανδίας επικρατώντας της πρώην πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντότιρ με το 34,3 % των ψήφων έναντι 25,5%.

Ιδρυτής της Audur Capital, εταιρείας επενδύσεων που δημιουργήθηκε το 2007 για να προωθήσει τις γυναικείες αξίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Χάλα Τόμασντότιρ είναι η γενική διευθύντρια της The B Team, οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε από τον βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον για την προώθηση πρακτικών που σέβονται τις ανθρωπιστικές αξίες και το Κλίμα στις επιχειρήσεις.

Θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ισλανδίας και θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Αυγούστου. Το 1980, η Βίγκντις Φίνμπογκαντότιρ έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο. Ο/η πρόεδρος της Ισλανδίας είναι ο εγγυητής της τήρησης του Συντάγματος και της εθνικής ενότητας. Εχει δικαίωμα βέτο επί νομοσχεδίων, τα οποία μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Στόχος μας η ενότητα σε ένα ψηφοδέλτιο για όλους όσους θέλουν

Η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με προγραμματικές συγκλίσεις, ισότιμα και με καθαρές προτεραιότητες ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Τονίζει τη διακριτή πολιτική ταυτότητα του κόμματος.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, προπορεύεται 7 μονάδες του CDU/CSU

Η AfD ενισχύει το προβάδισμά της στη Γερμανία, αγγίζοντας το 28% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνά κατά επτά μονάδες το CDU/CSU, ενώ οι Οικολόγοι φτάνουν το 15%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 12% και η ριζοσπαστική Αριστερά το 11%.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει παλιές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά εξαγγέλλει εκ νέου μέτρα για τη βιομηχανία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει απολογισμό της Εθνικής Στρατηγικής του 2022 και η χώρα παραμένει πίσω σε παραγωγικότητα και επενδύσεις.
Γερμανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης πριν τις τοπικές εκλογές

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών σε κρατίδια τον Σεπτέμβριο. Βίντεο-προπαγάνδα στοχεύει πολιτικούς μη φιλικούς προς τη Ρωσία, εκτός AfD και BSW, μέσω πλατφορμών με ψεύτικα λογότυπα ΜΜΕ.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο από τη φυλακή στη Νέα Υόρκη χαιρέτισε τη νέα απόπειρα διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας υπέρ κάθε προσπάθειας που οδηγεί σε ειρήνη και εθνική αναγέννηση.