ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Υποστηρικτές του Ασάνζ ζητούν από το Λονδίνο να μην τον εκδώσει στις ΗΠΑ

Και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησε την απελευθέρωση του Ασάνζ αναφέροντας πως έχει αποστείλει ήδη παρατηρητές της στο Λονδίνο.

Υποστηρικτές του κρατούμενου ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ συγκεντρώθηκαν κι αξίωσαν την αποφυλάκισή του, καθώς σήμερα ξεκινά σε βρετανικό δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσής του, που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του 48χρονου Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, έξω από το βασιλικό δικαστήριο του Γούλγουϊτς, βρισκόταν κι ο πατέρας του Τζον Σίπτον. Δεκάδες άνθρωποι συμπαραστάθηκαν στον κατηγορούμενο ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks φωνάζοντας συνθήματα όπως «απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ», «φυλακίστε τους εγκληματίες πολέμου», «μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο» και «μην εκδώσετε τον Ασάνζ: η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο Σίπτον κατήγγειλε την «καταπίεση της δημοσιογραφίας και την αμείωτη μνησικακία εναντίον του Τζούλιαν».

«Σήμερα είναι η ίδια η δημοσιογραφία που δικάζεται», ανακοίνωσε η Εκστρατεία Υπεράσπισης του Ασάνζ (Defend Assange Campaign), η οποία έχει οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ακόμη πόλεις στον κόσμο, όπως στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Βιέννη, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Σίδνεϊ, στη Σεούλ και στην Πόλη του Μεξικού.

Αλλά και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησε την απελευθέρωση του Ασάνζ αναφέροντας πως έχει αποστείλει ήδη παρατηρητές της στο Λονδίνο.

«Είναι ένα πρωτόγνωρο βήμα για εμάς να αναλάβουμε αυτού του είδους την αποστολή παρατηρητών σε μία διεθνή δίκη, κάτι που θα ήταν τυπικό μόνον σε χώρες που στέκουν πολύ χαμηλά στην κατάταξή μας του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (Word Press Freedom Index)», τόνισε η Ρεμπέκα Βίνσεντ, επικεφαλής του γραφείου της RSF στο Λονδίνο.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς επίσης προέτρεψε τη Βρετανία να μην επιτρέψει την έκδοση του Ασάνζ, προσθέτοντας πως η υπόθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ελευθεροτυπία και την προστασία της ασφάλειας των όσων αποκαλύπτουν ένοχα μυστικά.

Σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο ιστότοπος WikiLeaks εξόργισε την Ουάσινγκτον διαρρέοντας απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ο Ασάνζ καταζητείται από τις ΗΠΑ για 18 ποινικές κατηγορίες για συνωμοσία και πειρατεία σε κυβερνητικούς υπολογιστές και για παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπείας και, αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε Σιχ για φόνο φοιτητή στη Βρετανία - Συγγνώμη από την αστυνομία

Σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη εκτιτέα τα 21 έτη καταδικάστηκε 23χρονος για τη δολοφονία φοιτητή το 2025. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συμπεριφορά της βρετανικής αστυνομίας, που πέρασε χειροπέδες στο θύμα ενώ πέθαινε.
Τράπεζα της Αγγλίας πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Δεν θα δοθεί αποζημίωση στη Ρουάντα για την ακύρωση της συμφωνίας

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Βρετανία δεν οφείλει να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια λίρες στη Ρουάντα για την ακυρωθείσα συμφωνία απέλασης αιτούντων άσυλο, απορρίπτοντας όλες τις οικονομικές αξιώσεις του Κιγκάλι.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα έγγραφα για τον διορισμό του Μάντελσον ως πρέσβη των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη δημοσιότητα νέα έγγραφα σχετικά με τον διορισμό του Πίτερ Μάντελσον ως πρέσβη στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για τους δεσμούς του με τον Έπστιν και την κρίση ηγεσίας του πρωθυπουργού Στάρμερ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Ντούα Λίπα τραγουδά live
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στη Βρετανία

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στο Λονδίνο σε μια διακριτική τελετή. Το ζευγάρι σχεδιάζει να γιορτάσει με τριήμερη δεξίωση στη Σικελία, ενώ φωτογραφήθηκαν χαρούμενοι να βγαίνουν από το δημαρχείο.