ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Μέτωπο» της G7 απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Καθώς η G7 δεν μπορεί να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, θα συνεχίσει να προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να προστατέψει τις βιομηχανίες της από αθέμιτες πρακτικές.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισαν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές από την Κίνα που υπονομεύουν τους εργαζομένους και τις βιομηχανίες τους, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης κατά την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνόδου κορυφής του κλαμπ.

Παράλληλα, προειδοποίησε επίσης ότι θα αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών οικονομικών θεσμών που βοηθούν τη Ρωσία να εξασφαλίσει οπλισμό για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας συζητούν σήμερα τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβάλλουσα βιομηχανική ικανότητα της Κίνας η οποία όπως λένε δυτικές κυβερνήσεις στρεβλώνει τις τοπικές αγορές.

Το προσχέδιο δήλωσης, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, τονίζει πως η G7 δεν προσπαθεί να βλάψει την Κίνα ή να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξή της, όμως θα «συνεχίσει να προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε τις βιομηχανίες μας από αθέμιτες πρακτικές, να εξισορροπήσουμε τους όρους και να επανορθώσουμε τη συνεχιζόμενη βλάβη».

Στο προσχέδιό τους οι ηγέτες της G7 υπόσχονται επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις στο πετρέλαιό της. Οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να επιταχύνουν την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

«Θα κάνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο, επιταχύνοντας τις δράσεις σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, προκειμένου να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 με τη βοήθεια των καλύτερων διαθέσιμων επιστημονικών τεχνικών».

Άλλες κλιματικές δεσμεύσεις στο προσχέδιο περιλαμβάνουν μια υπόσχεση για «σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης παραγωγής με χρήση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματά μας στη διάρκεια του πρώτου μισού των χρόνων του 2030». Ακόμη το προσχέδιο επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της G7 στη σύνοδό τους πέρυσι στην Ιαπωνία σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, αλλά δεν αναφέρει ευθέως τη λέξη άμβλωση.

Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, αφού η Ρώμη που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7, απαίτησε την αφαίρεση μιας αναφοράς σε «ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» από την τελική δήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι G7 επενδύουν 600 δισ. απέναντι στην κινεζική επέκταση στη Δύση

Με στόχο να μπει ανάχωμα στο σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων της Κίνας, ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 200 δισ. δολάρια σε επενδύσεις ανάπτυξης υποδομών. Ακόμα 300 δισ. ευρώ θα ρίξει η Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη αντίδραση από Πεκίνο μετά το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Η Κίνα σημειώνει ότι παρουσιάζεται ως χώρα που παρέχει υποστήριξη στη ρωσική εισβολή, τονίζοντας ότι αυτό το κείμενο υποκινεί σύγκρουση, ωστόσο διαβεβαίωσε την διάθεση να διατηρηθεί η επαφή με το ΝΑΤΟ.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ηγέτες της G7 υπόσχονται υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι δέχθηκαν χθες, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 δισ. δολαρίων που θα αντληθούν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.