ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gallia, Ekloges, France, Elections
Φωτο: Shutterstock

Θολό τοπίο στη Γαλλία ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού μετά τις εκλογές

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι για να γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει το κόμμα του όχι μόνο να έρθει πρώτο αλλά και να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Θολό είναι το τοπίο στη Γαλλία αναφορικά με το ζήτημα του διορισμού του νέου πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στον χώρο της ακροδεξιάς ο προαλειφόμενος για πρωθυπουργός, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι για να γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει το κόμμα του όχι μόνο να έρθει πρώτο αλλά και να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Από την άλλη, στον χώρο της αριστεράς, υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τις διαδικασίες επιλογής του νέου πρωθυπουργού σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Λαϊκού Μετώπου. Από την πλευρά της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν προβάλλεται η άποψη ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέλθει από τους κόλπους της μεγαλύτερης σε κοινοβουλευτική δύναμη συνιστώσας του Λαϊκού Μετώπου, ενώ από την πλευρά των σοσιαλιστών προβάλλεται η άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Μετώπου.

Στη Γαλλία ο εκάστοτε πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είθισται να λαμβάνει υπόψη του τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Κανείς δεν νίκησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας».
lepen
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έρευνα σε βάρος της Λεπέν για παράνομη χρηματοδότηση καμπάνιας

Η επιτροπή που είναι αρμόδια για να ελέγχει τις δαπάνες των υποψηφίων, οι οποίες έχουν ανώτατο όριο και ένα τμήμα τους καλύπτεται από το κράτος, είχε απευθυνθεί το 2023 στην εισαγγελία του Παρισιού.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανατροπή στη Γαλλία δείχνουν τα exit polls, η Αριστερά στην πρώτη θέση

Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Ακολουθεί η παράταξη Μακρόν (150-170 έδρες) και τρίτη η Μαρίν Λεπέν.