ΓΔ: 2689.55 0.51% Τζίρος: 134.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:37
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Eurostat: 4,3 εκατ. Ουκρανοί ζουν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας

Η Γερμανία φιλοξενεί τους περισσότερους δικαιούχους, με «1.332.515 άτομα ή το 31,3% του συνόλου στην ΕΕ». Ακολουθεί η Πολωνία με «953.255 ανθρώπους ή το 22,4%» και μετά η Τσεχία με «356.405 άτομα ή 8,4%».

Περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας σε κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες εκτός ΕΕ που διέφυγαν από την Ουκρανία λόγω πολέμου είχαν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Γερμανία φιλοξενεί τους περισσότερους δικαιούχους, με «1.332.515 άτομα ή το 31,3% του συνόλου στην ΕΕ». Ακολουθεί η Πολωνία με «953.255 ανθρώπους ή το 22,4%» και μετά η Τσεχία με «356.405 άτομα ή 8,4%».

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, οι μεγαλύτερες αυξήσεις Ουκρανών σημειώθηκαν στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν 14.250 νέοι δικαιούχοι, στη Τσεχία 11.000 νέοι δικαιούχοι και στην Ρουμανία 3.715 νέοι δικαιούχοι.

Η Τσεχία είχε τον υψηλότερο αριθμό δικαιούχων ανά 1.000 άτομα, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Ουκρανοί υπήκοοι αποτελούσαν πάνω από το «98% των δικαιούχων», με τις ενήλικες γυναίκες να είναι σχεδόν το ήμισυ αυτών 45,6%, τα παιδιά να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο με 32,5% και τους ενήλικες άνδρες το 21,9%.

Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την απόδοση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας βάσει της εκτελεστικής απόφασης 2022/382 του Συμβουλίου, η οποία θεσπίστηκε στις 4 Μαρτίου 2022, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε μαζική έξοδο πολιτών από την Ουκρανία.

Στις 25 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας αυτών των ατόμων από τις 4 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η νίκη AfD οφείλεται στην έλλειψη φθηνού ρωσικού αερίου

Το Κρεμλίνο αποδίδει την επικράτηση του AfD στη Γερμανία στη διακοπή αγοράς φθηνού ρωσικού αερίου, που αποδυνάμωσε την οικονομία. Θεωρεί ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.
γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Βάντεφουλ: Η Ουκρανία να ενισχύσει τις αγορές όπλων από τη Γερμανία

Ο ΥΠΕΞ Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αγοράσει περισσότερα γερμανικά όπλα, καθώς η χώρα του είναι ο βασικός υποστηρικτής του Κιέβου και περιμένει παραγγελίες για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.