ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουκρανικά άρματα μάχης
Ουκρανικά άρματα με σημαίες κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

Προσπαθούν να ανακόψουν την ουκρανική αντεπίθεση οι ρωσικές δυνάμεις

Επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανιά διεξάγει η Μόσχα με στόχο να ανακόψει την επέλαση του ουκρανικού στρατού. Συνεχίζονται τα πλήγματα εκατέρωθεν με θύματα δεκάδες αμάχους.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ την έναρξη «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (...) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ ανακοίνωσε πως άμαχος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drone στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, κάπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο περιφερειάρχης, ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ακόμη μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 19 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, 26 στην περιφέρεια Κουρσκ  και άλλα έξι στην περιφέρεια Γιαροσλάβ. Στην Κουρσκ, η δημόσια επιχείρηση Rosatom διαβεβαίωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός λειτουργεί ομαλά. Ανέφερε επίσης πως αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοτάξιο νέου, υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, άμαχος σκοτώθηκε σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Κραματόρσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου μαίνονται μάχες, και άλλοι δύο στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν ανέφερε πως οι Ρώσοι έπληξαν «με πύραυλο» «κρίσιμη υποδομή» που υπέστη σοβαρή ζημιά. Δεν διευκρίνισε τι είδους υποδομή, ούτε ποια.

Χθες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σούπερ μάρκετ στην Κοσταντίνιβκα, επίσης στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που η Μόσχα λέει πως έχει προσαρτήσει, μολονότι δεν ελέγχει πλήρως. Στο Χάρκοβο, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδιστηκε σπίτι, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.