ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεμένει από... σφαίρες το «οπλοστάσιο» των κεντρικών τραπεζών

Περιορισμένα τα περιθώρια ελιγμών των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση μίας νέας κρίση λόγω του κοροναϊού - Αναμένονται νέες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, BoJ και BoE

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μία έκτακτη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, επανέφερε στο προσκήνιο το μέγα ερώτημα κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά «πυρομαχικά» προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση που θα έχει ως αφετηρία της την επιδημία του κοροναϊού.

Το γεγονός ότι η Wall Street αδιαφόρησε πλήρως για την απόφαση της Fed και βίωσε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις της χθες, ίσως, αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν είναι ιδιαίτερα πεπεισμένοι για τις δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε αντίθεση με τη Fed, διαθέτουν από μικρά έως μηδενικά περιθώρια να αντιδράσουν μέσω μείωσης επιτοκίων, με απότερο στόχο τη στήριξη των οικονομιών.

«Η αλήθεια είναι ότι εισερχόμαστε σε μία νέα κρίση με πολύ λιγότερα «πυρομαχικά» και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Όχι μόνο η Ευρώπη και η Ιαπωνία αλλά και η Κίνα δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών», υποστηρίζει, μιλώντας στο CNBC, ο Alex Wolf, επικεφαλής επενδύσεων στην Ασία για τη J.P. Morgan Private Bank.

Βέβαια οι αναλυτές παραμένουν απόλυτα πέπεισμένοι ότι το παράδειγμα της Fed θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίασή της στις 12 Μαρτίου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνία θα «σπρώξει» τα επιτόκια σε ακόμη πιο «βαθιά» αρνητικιά επίπεδα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει – στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου – σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Βασικός στόχος της μείωσης επιτοκίων είναι να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού, να υπάρξει ενεργοποίηση των τραπεζών μέσω περισσότερων χορηγήσεων τόσο σε καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις. 

Μένει, όμως, να αποδειχθεί εάν τελικά η παραπάνω επιθυμία των κεντρικών τραπεζών θα εκπληρωθεί ή εάν όλα θα... πέσουν στο κενό. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδίασε η Fed: Στο μηδέν το επιτόκιο και αγορά ομολόγων 700 δισ. δολ.

Εκτάκτως ανακοινώθηκε νέα μείωση επιτοκίου κατά 1% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ.. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Αναγκαία η αύξηση της αποδοτικότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Όπως διαπιστώνει η ΕΚΤ στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) οι τράπεζες δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά υφίστανται ακόμη ευπάθειες σε αρκετούς τομείς, ιδίως όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο.