ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. οι εξαγορές σε τεχνολογία, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες

Αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των στελεχών εταιρειών τεχνολογίας, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών που προβλέπουν οτι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές μέσα στον επόμενο χρόνο με τι συναλλαγές να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια.

Στον δρόμο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών αναμένεται να βαδίσουν οι εταιρείες τεχνολογίας, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) σύμφωνα με το 58% των στελεχών εταιρειών στους τομείς αυτούς. Παρά το γεγονός πως τα στελέχη αναφέρουν τη ρυθμιστική και γεωπολιτική αβεβαιότητα ως βασικές εξωτερικές απειλές για την ανάπτυξη, προβλέπουν οτι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον. 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της έκθεσης της EY, Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διαπιστώνει, επίσης, ότι το 63% των στελεχών των εταιρειών TMT παγκοσμίως, αναμένουν συναλλαγές μεγαλύτερες των 10 δισ. δολ. στους επόμενους 12 μήνες.

Η αισιοδοξία ενισχύεται και από την ισχυρή εμπιστοσύνη προς τις οικονομικές συνθήκες, με το 77% των στελεχών να αναμένουν ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και το 58% να δηλώνουν ότι δεν περιμένουν να υπάρξει οικονομική επιβράδυνση μεσοπρόθεσμα. Το 80% αναμένουν, επίσης, μια αύξηση στις διατομεακές Σ&Ε, με γνώμονα την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Παρά την επιβράδυνση των Σ&Ε που παρατηρήθηκε στον κλάδο τεχνολογίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τα στελέχη του κλάδου συνεχίζουν να επιθυμούν τη σύναψη συμφωνιών. Το 59% των ερωτηθέντων αναμένουν να προχωρήσουν σε Σ&Ε στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο και ανώτερο κατά 7% από το μέσο ποσοστό που καταγράφεται σε όλους τους κλάδους.

Τα περισσότερα στελέχη (83%) αναμένουν, επίσης, ανάπτυξη του κλάδου, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που καταγράφηκε το περασμένο εξάμηνο (92%), λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η ανοδική πορεία των συμφωνιών για τις εταιρείες μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την έρευνα. Το 59% των στελεχών αναμένει να προχωρήσει σε Σ&Ε τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο έναντι του 42% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018. Το 60% αναμένουν περισσότερα megadeals (συμφωνίες που ξεπερνούν το ένα δισ. δολ.) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 79% - έναντι 48% το περασμένο έτος - εκτιμούν ότι η οικονομία του κλάδου θα βελτιωθεί.

Σε έναν κλάδο όπου το ανθρώπινο στοιχείο παίζει πρωταρχικό ρόλο, το 63% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στελεχών που διαθέτουν τεχνολογικές και άλλες εξειδικευμένες δεξιότητες. Επιπλέον, πίεση δημιουργεί και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις startups, με το 24% να δηλώνουν ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του τεχνολογικού μετασχηματισμού είναι η είσοδος νέων παικτών στην αγορά.

Η πρόθεση για σύναψη συμφωνιών παραμένει ισχυρή για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με το 50% των στελεχών να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο του κλάδου, που κυμαίνεται στο 46%. Αυτή η υψηλή πρόθεση χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για μετασχηματισμό των χαρτοφυλακίων, με το 55% των στελεχών να σχεδιάζουν να τον αναθέσουν εξωτερικά (outsourcing) ή να αποεπενδύσουν ορισμένες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των στελεχών θεωρούν τον ανταγωνισμό από τους ήδη υπάρχοντες ανταγωνιστές και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Η έκθεση CCB υπογραμμίζει ότι οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και του 5G, αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Πράγματι, το 87% πιστεύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η συνολική επιχειρηματική στρατηγική τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε δυο δημοσιογράφους από Φιλιππίνες και Ρωσία το Νομπελ Ειρήνης

Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα που είναι αυτή την περίοδο ελεύθερη υπό όρους, είναι γνωστή για τις επικρίσεις εις βάρος του Ροντρίγο Ντουτέρτε. Συγχαρητήρια από το Κρεμλίνο για την τιμητική διάκριση στον Ντμίτρι Μουράτοφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανίδα δημοσιογράφος του BBC αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη διαπίστευση της δημοσιογράφου για να εργάζεται στη Μόσχα, σε αντίποινα για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανανεώνει ούτε εκδίδει βίζες για Ρώσους δημοσιογράφους.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 6,7% κατέγραψαν τα έσοδα του τηλεπικοινωνιακού τομέα στην Κίνα

Τα μικτά έσοδα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,7% στα 612,7 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 94,63 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής.