ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Λάμπα και κέρματα
Η αύξηση κόστους ενέργειας και οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η Βρετανία θα εξαγοράσει τον φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Ο νέος φορέας, που θα ονομάζεται NESO (Εθνικός Διαχειριστής του Ενεργειακού Συστήματος) θα «βοηθήσει στην υλοποίηση νέων έργων παραγωγής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε η κυβέρνηση των Εργατικών.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλει 630 εκατομμύρια λίρες (746 εκατ. ευρώ) για να εξαγοράσει τον βρετανικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ESO από την ιδιωτική εταιρία National Grid, υλοποιώντας ένα σχέδιο πολλών ετών.

Ο νέος φορέας, που θα ονομάζεται NESO (Εθνικός Διαχειριστής του Ενεργειακού Συστήματος) θα «βοηθήσει στην υλοποίηση νέων έργων παραγωγής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε η κυβέρνηση των Εργατικών, σε κοινή ανακοίνωσή της με την εταιρεία.

Η δημιουργία του NESO και η μεταφορά στον έλεγχο του κράτους της διαχείρισης του δικτύου (μεταξύ άλλων, και την εποπτεία ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης) ήταν ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση.

Η National Grid θα διατηρήσει την ιδιοκτησία του υλικού δικτύου (καλώδια και πυλώνες στην Αγγλία και την Ουαλία), διευκρίνισε ένας εκπρόσωπός της.

Η κρατική εταιρεία, που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Οκτωβρίου, «θα είναι ένας μοναδικός οργανισμός, υπεύθυνος για την εποπτεία του στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου στη χώρα», πρόσθεσε η κυβέρνηση. Θα συνεργάζεται με την Great British Energy, μια νέα δημόσια εταιρεία που ιδρύει η κυβέρνηση για να επενδύει στις πλωτές ανεμογεννήτριες, την πυρηνική ενέργεια και άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογαριασμός ρεύματος και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μείωση φόρων στο ρεύμα υπόσχεται ο νέος πρωθυπουργός

Η νέα βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, χρηματοδοτώντας το μέτρο μέσω της ακύρωσης του σχεδίου εθνικής ψηφιακής ταυτότητας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική συμφωνία για μέτρα ανακούφισης από ακριβά καύσιμα 2,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων, περιλαμβάνοντας μείωση φόρου και πλαφόν. Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανακούφιση από τις ακριβές τιμές καυσίμων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: μείωση φόρου κατά 14 λεπτά/λίτρο (τελική μείωση 17 λεπτά), ενώ επίκειται και πλαφόν στις τιμές. Άγνωστο παραμένει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης και στοχευμένα μέτρα στήριξης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, δήλωσε πως αναμένεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και παρεμβάσεις για μείωση της τιμής του πετρελαίου κάτω από 1,75€, καλύπτοντας περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Γιάννης Αλαφούζος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη ποδοσφαιρο-πολιτικο-επιχειρηματική μάχη και οι αλλαγές στο Βήμα

Ποια εταιρεία διεκδικούν Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Κυριακού, Αλαφούζος, αλλαγή σκυτάλης στο Βήμα, ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης με τα καυσίμων, οι ναυτιλιακές στο ΧΑ και διαπιστευτήρια νέων πρεσβευτών.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Έτοιμοι για το ενεργειακό κόστος με πανευρωπαϊκή δράση

Ο Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε στη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ενεργειακό κόστος και εξετάζει νέα μέτρα στήριξης για ενέργεια, μεταφορικό ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης εφόσον χρειαστεί.