ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χέρι σε κάλπη εκλογών
Χέρι γυναίκας τοποθετεί ψήφο σε κάλπη, σύμβολο δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Δεύτερος γύρος εθνικών βουλευτικών εκλογών σήμερα στη Λιθουανία

Ο τρικομματικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει λόγω του υψηλού πληθωρισμού (σ.σ. ξεπέρασε το 20% πριν από δύο χρόνια) και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι Λιθουανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) να έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) από τον πρώτο γύρο, που έκρινε περίπου τις μισές από τις 141 έδρες του κοινοβουλίου.

Το LSDP, το οποίο παρέμεινε στην εξουσία από το 2012 έως το 2016, εξασφάλισε 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 14ης Οκτωβρίου. Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) έλαβε 18% και το νεοσύστατο λαϊκιστικό Nemuno Aušra (NA) κατετάγη τρίτο με 15%.

Ο τρικομματικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει λόγω του υψηλού πληθωρισμού (σ.σ. ξεπέρασε το 20% πριν από δύο χρόνια) και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μετά τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής του LSDP Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) έχει συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τους υποψήφιους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με στελέχη της Ένωσης της Πατρίδας (TS-LKD) της πρωθυπουργού Σιμονίτε.

Τα εγχώρια οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να δεσμεύονται ότι θα αμβλύνουν τις ανισότητες, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας προκαλεί επίσης σοβαρή ανησυχία στη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Baltijos Tyrimai για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων ELTA τον Μάιο, τρεις στους τέσσερις Λιθουανούς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα τους επίθεση από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μπροστά ο Μπαρντελά στις εκλογές 2027, δείχνει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Verian, ο Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού προηγείται με έως 36,5% για τις προεδρικές εκλογές του 2027, αφήνοντας πίσω τους Εντουάρ Φιλίπ και Ραφαέλ Γκλικσμάν. Πρώτος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Θετικό αλλά ημιτελές» το βήμα για τις συλλογικές συμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις θετική αλλά ημιτελή, ασκεί κριτική στη ΝΔ για εργασιακά, ΟΠΕΚΕΠΕ και πρωτογενή τομέα, και ζητά «νέα ηθική διακυβέρνηση».
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας στην Ελλάδα και παρουσιάζει σχέδιο με δομές, κατάρτιση, νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας και στήριξη θυμάτων, ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές.
Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπαρντελά πρώτο φαβορί για το 2027 σε νέα δημοσκόπηση της Odoxa

Νέα δημοσκόπηση της Odoxa φέρνει τον Ζορντάν Μπαρντελά στην πρώτη θέση για τις γαλλικές εκλογές του 2027, με προβάδισμα απέναντι σε όλους τους πιθανούς αντιπάλους και ισχυρή δυναμική στον δεύτερο γύρο.