ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Το Λάργκο Σόφιας
Το Λάργκο, τοποθετημένο στο κέντρο της Σόφιας. Σημαντικό αρχιτεκτονικό σύμβολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb στις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Σύμφωνα με το έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

Το συντηρητικό Gerb αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πρώτο κόμμα αποσπώντας πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων στις έβδομες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε συμμάχους για να κυβερνήσει τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι δυνάμεις των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές: το Gerb κερδίζει με ποσοστό 26,4%, το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ. Το εθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννης) ακολουθεί με ποσοστό περίπου 13%.

Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Ιουνίου, όπου κανένα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μπροστά ο Μπαρντελά στις εκλογές 2027, δείχνει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Verian, ο Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού προηγείται με έως 36,5% για τις προεδρικές εκλογές του 2027, αφήνοντας πίσω τους Εντουάρ Φιλίπ και Ραφαέλ Γκλικσμάν. Πρώτος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Θετικό αλλά ημιτελές» το βήμα για τις συλλογικές συμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις θετική αλλά ημιτελή, ασκεί κριτική στη ΝΔ για εργασιακά, ΟΠΕΚΕΠΕ και πρωτογενή τομέα, και ζητά «νέα ηθική διακυβέρνηση».
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας στην Ελλάδα και παρουσιάζει σχέδιο με δομές, κατάρτιση, νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας και στήριξη θυμάτων, ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές.
Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπαρντελά πρώτο φαβορί για το 2027 σε νέα δημοσκόπηση της Odoxa

Νέα δημοσκόπηση της Odoxa φέρνει τον Ζορντάν Μπαρντελά στην πρώτη θέση για τις γαλλικές εκλογές του 2027, με προβάδισμα απέναντι σε όλους τους πιθανούς αντιπάλους και ισχυρή δυναμική στον δεύτερο γύρο.