ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο shutterstock

Η Shell κέρδισε την έφεση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Το εφετείο της Χάγης απέρριψε την απόφαση του 2021, με την οποία πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ζητήσει από τη Shell να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% ως το τέλος του 2030.

Η Shell κέρδισε σήμερα την έφεση που είχε καταθέσει κατά ιστορικής δικαστικής απόφασης που απαιτούσε από τον πετρελαϊκό κολοσσό να επιταχύνει τις προσπάθειές του να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το εφετείο της Χάγης έκρινε ότι η Shell έχει την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή.

Όμως απέρριψε την απόφαση του 2021, με την οποία πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ζητήσει από τη Shell να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% ως το τέλος του 2030 σε σχέση με το 2019, περιλαμβανομένων όσων προκαλούνται από τα προϊόντα της.

Στο μεταξύ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, που οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει ωθήσει κυβερνήσεις και μετόχους να επικεντρωθούν στα κόστη και σε πολλές περιπτώσεις έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τις κλιματικές φιλοδοξίες.

Η σημερινή απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29), οι διαδικασίες της οποίας καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγο των διαφωνιών των χωρών που συμμετέχουν για το αν τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

Η οργάνωση Friends of the Earth Netherlands, που προσέφυγε το 2019 κατά της Shell, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη της κατά των μεγάλων ρυπαντών, όμως δεν διευκρίνισε αν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

«Πόνεσε», δήλωσε ο Ντόναλντ Πολς, διευθυντής της ΜΚΟ σχολιάζοντας την απόφαση του εφετείου.

«Την ίδια ώρα η υπόθεση αυτή έχει δείξει ότι οι μεγάλοι ρυπαντές δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό η οργάνωση «θα συνεχίσει να επιτίθεται στους μεγάλους ρυπαντές, όπως η Shell».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ουαέλ Σαουάν δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, την Ολλανδία και την εταιρεία μας».

«Ο στόχος μας να γίνουμε μια ενεργειακή εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ως το 2050 παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγική της Shell και οδηγεί σε αλλαγές στη δραστηριότητά μας», πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνέχιση των προσπαθειών μας να μειώσουμε στο ήμισυ τις εκπομπές των δραστηριοτήτων μας ως το 2030», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Πολίτες προσφεύγουν κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Εκατοντάδες πολίτες στην Ιαπωνία κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ανεπαρκή δράση για την κλιματική αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τα εισοδήματα και το περιβάλλον.
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο ψηφιακό σύστημα για την παρακολούθηση και διαχείριση υδάτων

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΡΑΑΕΥ δρομολογούν νέο πληροφοριακό σύστημα 3 εκατ. ευρώ για τον τομέα υδάτων, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση των υδάτινων πόρων σε εθνικό επίπεδο.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος όρος στην Ιαπωνία για ημέρες καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40°C

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υιοθέτησε τον όρο «αφόρητα ζεστές ημέρες» για θερμοκρασίες 40°C και άνω, ώστε να ενημερώνει καλύτερα το κοινό, καθώς τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Πρόοδος στη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα το 2021-2025

Το Πεκίνο πέτυχε μείωση εκπομπών άνθρακα και προόδευσε σημαντικά στην πράσινη μετάβαση κατά το 14ο Πενταετές, σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα CO₂ ανά 10.000 γιουάν ΑΕΠ στην Κίνα, αναφέρουν οι τοπικές αρχές.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη εισροή υδάτων στον ποταμό Άρδα από τη Βουλγαρία στην Ορεστιάδα

Ο Δήμος Ορεστιάδας προειδοποιεί για αυξημένες ροές υδάτων στον Άρδα λόγω εργασιών στη Βουλγαρία. Συνιστάται αποφυγή προσέγγισης και διέλευσης από ιρλανδικές διαβάσεις Καστανεών, Ριζίων και τη γέφυρα της Ελιάς.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου σε Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Η Τουρκία, προεδρεύουσα της COP31, αρνήθηκε τη συμμετοχή της Κύπρου στη σύνοδο για το κλίμα στις 27/3/2026. Η Κύπρος αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση, γεγονός που καταδίκασε αργότερα η Ε.Ε. σε άλλη σύσκεψη του ΟΗΕ.