Εκατοντάδες πολίτες στην Ιαπωνία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησής τους, κατηγορώντας την για αντισυνταγματική αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κατατίθεται τέτοια αγωγή στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής δικηγόρου Ακιχίρο Σίμα.
Η προσφυγή χαρακτηρίζει τον αγώνα της Ιαπωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής ως "εξαιρετικά ανεπαρκή", τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τα μέσα διαβίωσης περίπου 450 εναγόντων.
Ανάμεσά τους, ο 57χρονος οικοδόμος Κιίτσι Ακιγιάμα ανέφερε πως η παρατεταμένη ζέστη οδηγεί σε μειωμένους ρυθμούς εργασίας και σημαντικές οικονομικές απώλειες για την επιχείρησή του.
Σύμφωνα με τη σύνοψη της προσφυγής, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση «παραβιάζουν τα δικαιώματα των εναγόντων σε μια ειρηνική ζωή και στο να απολαμβάνουν ένα σταθερό κλίμα».
Η Ιαπωνία βίωσε φέτος το θερμότερο καλοκαίρι από το 1898, με τους ενάγοντες να υποστηρίζουν πως τα κύματα καύσωνα απειλούν την υγεία, προκαλούν οικονομικές ζημίες και επηρεάζουν τις αγροτικές παραγωγές.
Η αγωγή ζητά αποζημίωση 1.000 γεν (περίπου 5,5 ευρώ) ανά ενάγοντα, με στόχο να αναδειχθεί η ευθύνη του κράτους και όχι το ύψος της αποζημίωσης.
Όπως αναφέρει η Μασάκο Ισιχάρα, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, παρά τις περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας, η αγωγή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην προσφυγή ασκείται κριτική στους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ιαπωνίας, οι οποίοι θεωρούνται ασύμβατοι με τη Συμφωνία του Παρισιού και πολύ χαμηλότεροι από τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Παρά τη δέσμευση της χώρας για μείωση εκπομπών κατά 60% έως το 2035 και 73% έως το 2040, οι στόχοι αυτοί δεν είναι νομικά δεσμευτικοί, όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της αγωγής.