ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Γάζα
Φωτό: Shutterstock

Ο πόλεμος στη Γάζα επισκιάζει το κλίμα των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

Οι πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας, ωστόσο το κλίμα παραμένει βαρύ στη Βηθλέεμ.

Κάτω από έναν όμορφο χειμωνιάτικο ήλιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγος κόσμος περπατά γύρω από τον Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, κοιτίδα του χριστιανισμού, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται χωρίς μεγαλοπρέπεια με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Αστυνομικοί, στρατιώτες, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι είναι σχεδόν οι μόνοι στην περιοχή του Ναού της Γέννησης, που χτίστηκε πάνω από το σπήλαιο στο οποίο γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση.

Ένα μεγάλο έλατο έχει τοποθετηθεί για τα Χριστούγεννα στην παρακείμενη Πλατεία της Φάτνης, αλλά, όπως και πέρυσι, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μην διοργανώσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις.,

«Δεν βάλαμε δέντρο, δεν στολίσαμε τους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντον Σαλμάν, δήμαρχος της Βηθλεέμ, μιας πόλης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού τείχους του Ισραήλ. «Θέλουμε (...) να δείξουμε στον κόσμο ότι η Παλαιστίνη εξακολουθεί να υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και την αδικία», τόνισε ο Σαλμάν.

Μπροστά από ένα κτίριο του δήμου, με μια ονομασία πιο επίκαιρη ίσως από ποτέ, το Κέντρο Ειρήνης της Βηθλεέμ (Bethlehem Peace Center), υπαίθριοι πωλητές καλαμποκιού περιμένουν απεγνωσμένα πελάτες πίσω από τις κατσαρόλες τους που αχνίζουν.

Ο 57χρονος Μοχάμαντ Αουάντ πουλάει καφέ για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα στους πρόποδες του τεμένους Ομάρ, του οποίου ο κομψός μιναρές "κοιτά" τον Ναό της Γέννησης και είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο κόσμος είναι τόσο λίγος. «Οι δουλειές πήγαιναν καλά πριν από τον πόλεμο, αλλά δεν υπάρχει κανείς εκεί τώρα. Είναι πολύ δύσκολο», λέει ο πωλητής, φορώντας την κεφίγιε (την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα). «Ελπίζω ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει και οι τουρίστες θα επιστρέψουν».

Περισσότεροι από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έπειτα από 14 μήνες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ ως αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακα, με τα θύματα στην πλειονότητά τους να είναι άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Οι πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία αναμένεται να έχει περισσότερο κόσμο για τη μεταμεσονύκτια λειτουργία την οποία θα χοροστατήσει ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Ακόμα και χωρίς εορταστικό κλίμα λόγω του πολέμου οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους -περίπου 185.000 στο Ισραήλ και 47.000 στα παλαιστινιακά εδάφη- καταφεύγουν εκεί για να προσευχηθούν. «Θα προσευχηθούμε και θα ζητήσουμε από τον Θεό να δώσει τέλος στα βάσανά μας, να φέρει σε αυτή την περιοχή του κόσμου την ειρήνη που περιμένει, την ειρήνη που έφερε στον κόσμο ο Ιησούς», λέει ο δήμαρχος της Βηθλεέμ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Οι κυριότερες αντιδράσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, μετά από 15 μήνες πολέμου με βαριές απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και απόλυτο χάος.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα το Ισραήλ ανήμερα της επετείου

Στην επέτειο της επίθεσης της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή και έκανε λόγο για τα «επτά μέτωπα» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο αεροπορικό χτύπημα από Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες είναι οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά πολιτικών υποδομών ενώ ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται στα δυτικά της Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.