ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τρεις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Πλήγμα έως 2,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη από την επιδημία

Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Η πανδημία του κοροναϊού θα βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση φέτος, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εκτιμώντας ότι το μπλοκ κινδυνεύει με πλήγμα 2-2,5%.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και κυβερνήσεις στο να επιβάλουν καραντίνα, με την Ευρώπη να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business. «Είμαστε σε πόλεμο με τον ιό. Σε οικονομικό πόλεμο».

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που ζητούν μαζικά και συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην Ευρώπη. Έως τώρα τα περισσότερα οικονομικά μέτρα για να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο.

«Πριν από την κρίση, (αναμέναμε) περίπου 1,4% (οικονομική) ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, τώρα αναμένουμε αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ 2% και 2,5%», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν αργότερα σήμερα το πώς να συντονίσουν την απάντησή τους απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Μεγάλο ενδιαφέρον ΕΕ πολιτών για ηλεκτρικά οχήματα

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα ηλεκτρικά οχήματα, με 4 στους 5 να διατηρούν θετική ή ουδέτερη στάση, αν και ανησυχούν για κόστος και κάλυψη αναγκών. Προτιμούν φόρτιση κοντά στο σπίτι, ενώ το κόστος παραμένει εμπόδιο.
Ομιλητής στη Φλώρινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Η γραφειοκρατία βασικό εμπόδιο για το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων

Το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί τη γραφειοκρατία εμπόδιο, σε σύγκριση με 28% στην ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γ. Βουτσινάς, τονίζοντας την ανάγκη σαφούς και ενιαίου πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στη δημόσια χρήση μουσικής.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Παράνομες και απαράδεκτες οι ιρανικές επιθέσεις σε υποδομές

Ο Αντόνιο Κόστα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές, ζητώντας άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή με θεσμικές αλλαγές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, στο πλαίσιο νέων θεσμικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Φίτσο: Η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε την άρση των κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές και εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.