ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μ. Σεντένο: Η Ευρώπη αίρεται στο ύψος των περιστάσεων

Στη συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του κορονοϊού στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με θετικό τρόπο σχολίασε ο Μάριο Σεντένο τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, σε Tweet του, σχολίασε:

«Χαιρετίζω τις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας με συντονισμένη δράση. Οι χώρες παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και διερευνάμε τρόπους για να επιταχύνουμε μια κοινή πολιτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες το βράδυ να ενεργοποιήσει ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας έως 750 δισ. ευρώ, την πιο αποφασιστική παρέμβασή της από την έναρξη της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού.

Η ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα είναι ότι, για πρώτη φορά, τα ομόλογα της χώρας θα περιληφθούν σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, παρά το γεγονός έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ, με το χαρακτηριστικό τίτλο Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP (πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αγορά ομολόγων εν μέσω πανδημίας), αποφασίσθηκε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών χθες το βράδυ και αποτελεί ουσιαστικά ένα δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που θα τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Όπως και στο «τακτικό» πρόγραμμα, έτσι και στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, η ΕΚΤ θα αγοράζει όχι μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

David Sasoli-Eyropaiko Koinovoulio
ΔΙΕΘΝΗ

Τη δημιουργία ταμείου οικονομικής ανασυγκρότησης προτείνει ο Ντ. Σασόλι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι απαιτούνται πολλά χρήματα για το σχέδιο ανοικοδόμησης της οικονομίας και χρειάζονται νέοι, έκτακτοι και αμοιβαίοι τρόποι χρηματοδότησης.