ΓΔ: 2034.22 -0.01% Τζίρος: 368.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Gaza-Palestine
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 53 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας, εκτιμά ο ΟΗΕ

Με «περισσότερο από το 60% των σπιτιών» να έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023, το 30% των αναγκών ανοικοδόμησης (15,2 δισεκατομμύρια) θα χρειαστεί να διανεμηθεί στον τομέα στέγασης.

Πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, που έχει ισοπεδωθεί έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο πολέμου, συμπεριλαμβανομένων άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ.

«Οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας εκτιμώνται σε 53,142 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, η χρηματοδότηση που απαιτείται βραχυπρόθεσμα, για τα πρώτα τρία χρόνια, υπολογίζεται σε περίπου 20,568 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες σε έκθεση που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο ζητούσε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, η Γενική Συνέλευση ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παράσχει εντός δύο μηνών μια αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών της Λωρίδας της Γάζας.

«Αν και δεν κατέστη εφικτό στο τρέχον πλαίσιο η πλήρης αξιολόγηση ολόκληρου του φάσματος αναγκών που θα απαιτηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, η ταχεία ενδιάμεση αξιολόγηση παρέχει μια αρχική ένδειξη της σημαντικής κλίμακας των αναγκών ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης στην περιοχή», σημειώνει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με «περισσότερο από το 60% των σπιτιών» να έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023, το 30% των αναγκών ανοικοδόμησης (15,2 δισεκατομμύρια) θα χρειαστεί να διανεμηθεί στον τομέα στέγασης, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΗΕ.

Ακολουθούν το εμπόριο και η βιομηχανία (6,9 δισεκ.), η υγεία (6,9 δισεκ.), η γεωργία (4,2 δισεκ.), η κοινωνική προστασία (4,2 δισεκ.), οι μεταφορές (2,9 δισεκ.), η ύδρευση και η αποχέτευση (2,7 δισεκ.) και η εκπαίδευση (2,6 δισεκ.).

Η έκθεση επισημαίνει επίσης το ιδιαίτερα υψηλό κόστος που χρειάζεται να δαπανηθεί για περιβαλλοντικούς λόγους (1,9 δισεκ.), «λόγω της μεγάλης ποσότητας ερειπίων μέσα στα οποία βρίσκονται μη εκραγέντα πυρομαχικά και του υψηλού κόστους για την απομάκρυνση συντριμμιών».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο 16μηνος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει αφήσει πίσω «πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, κάτω από τα οποία βρίσκονται ανθρώπινα λείψανα μαζί με μη εκραγέντα πυρομαχικά, αμίαντο και άλλες επικίνδυνες ουσίες».

Ο Γκουτέρες υπογραμμίζεται επίσης ότι «για να είναι βιώσιμη, κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης αυτή πρέπει να εδράζεται σταθερά σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και πλαίσιο ασφάλειας», με τη Λωρίδα της Γάζας «αναπόσπαστο μέρος ενός πλήρως ανεξάρτητου, δημοκρατικού, εδαφικά συνεχούς, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους».

«Είναι σημαντικό η Παλαιστινιακή Αρχή να είναι κεντρικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων ανάκαμψης και ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε σε αυτή την έκθεση που φέρει ημερομηνία 30 Ιανουαρίου, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει σχέδια για να πάρει τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα υπό βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο Τραμπ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, τόνισε ότι αν η Χαμάς απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, το Ισραήλ θα προχωρήσει με κάθε τρόπο για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να τερματίσει την τρομοκρατία.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο γ.γ. στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποδεχτούν και να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη Γάζα που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας τη σημασία δέσμευσης σε αυτή τη συμφωνία.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στήριξη σε κάθε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από ΟΗΕ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη στηρίζει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση που θα σώσει ζωές και θα σταματήσει την πείνα αμάχων.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ θα μεταδώσει με μεγάφωνα στη Γάζα την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

Η ομιλία του Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα μεταδοθεί με μεγάφωνα στη Γάζα, μέσω φορτηγών κοντά στα σύνορα, στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz.