ΓΔ: 2214.22 0.36% Τζίρος: 146.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:39
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Νέο σχέδιο 100 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς θέλει να χαλαρώσει το «φρένο χρέους» ενώ σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Γερμανία θα πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να θέλει να χαλαρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», για να χρηματοδοτήσει τη σχεδιαζόμενη ταχεία οικονομική βοήθεια λόγω κορονοϊού.

Το ύψος του ποσού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung, θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Σχεδιάζονται για παράδειγμα ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών», το οποίο θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των μικρών επιχειρήσεων για τρεις μήνες, η συμμετοχή του κράτους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και απεριόριστα εταιρικά δάνεια. Μόνο για το «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» προορίζονται 40-50 δισ. ευρώ. 

Για τον λόγο αυτόν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Ο Σόλτς είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή το πρωί στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι θα προβεί σε νέο δανεισμό. «Το συνολικό χρέος της Γερμανίας είναι σήμερα κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», όπως δήλωσε. 

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ήδη τη Δευτέρα και στη συνέχεια από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων (Bundesrat) μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λίντνερ: Απέρριψε την πρόταση Τζεντιλόνι για κοινό δανεισμό της ΕΕ

«Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο πρόγραμμα «Cybersecurity Awareness» από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Η AHK Akademie του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου λανσάρει το online πρόγραμμα πιστοποίησης «Cybersecurity Awareness», με διαδραστικά μαθήματα και προσομοιώσεις phishing, προσφέροντας ψηφιακό πιστοποιητικό και badges δεξιοτήτων.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η ηγεσία του Ιράν δεν έχει πια νομιμοποίηση

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η ηγεσία του Ιράν έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων και πως ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία βρίσκεται στο τέλος του.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κατηγορίες σε Ουκρανούς για σχέδιο εκρηκτικών δεμάτων υπέρ Ρωσίας

Δύο Ουκρανοί κατηγορούνται στη Γερμανία για σχέδιο πυροδότησης δεμάτων υπέρ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενισχύοντας τους φόβους για υβριδικές επιθέσεις στη μετά την εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ανάμειξη.
Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί χονδρέμποροι προβλέπουν νέα πτώση πωλήσεων και ζητούν δράση

Οι Γερμανοί χονδρέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας πτώση πωλήσεων και το 2026, με εξαντλημένα αποθέματα, και ζητούν από την κυβέρνηση γενναίες αποφάσεις αντί για υποσχεσιολογία, προειδοποιώντας για λουκέτα και χαμένες θέσεις.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί έφεδροι προτείνουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία κατά Τραμπ

Η Ένωση Εφέδρων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προτείνει αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία για να αποτραπεί ενδεχόμενη αμερικανική κατάληψη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή ενότητα και παρουσία.