ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Δανία: Βοήθεια 54 εκατ. στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει «πολύ σοβαρή», βάσει της οποίας σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2025.

Η Δανία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι δεσμεύεται να καταβάλει 405 εκατομμύρια κορώνες (54 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει την Ουκρανία στον ανθρωπιστικό τομέα και σε αυτόν της ανοικοδόμησης.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε χθες, παραμονή της τρίτης επετείου από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

«Τρία χρόνια μετά την εισβολή σε μεγάλη κλίμακα που διεξήγαγε η Ρωσία, η Ουκρανία έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες ανάγκες στο θέμα της ανοικοδόμησης, καθώς οι υποδομές και οι ικανότητες παραγωγής έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας σε ανακοίνωσή του.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει «πολύ σοβαρή», υπογραμμίζει επίσης επικαλούμενο εκτίμηση του ΟΗΕ, βάσει της οποίας σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2025.

Περίπου η μισή από τη βοήθεια που ανακοινώθηκε θα χορηγηθεί για ανθρωπιστική αρωγή και για "βασικές παροχές, όπως τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καταλύματα για τους Ουκρανούς στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο", ενώ η υπόλοιπη μισή θα δοθεί για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

«Η Δανία βεβαιώνει ότι θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Με τη δωρεά αυτή ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο κορώνες (περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ) το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει προσφέρει η Δανία στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 που έγινε η ρωσική εισβολή.

Η στρατιωτική βοήθεια της Δανίας προς την Ουκρανία ανήλθε επίσης σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Λόκε και η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν υπογράμμισαν εξάλλου την ανάγκη η Ευρώπη να επανεξοπλιστεί μαζικά, επικαλούμενοι την αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας.

Η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50 δισεκατομμύρια κορώνες (6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) τα δύο προσεχή έτη.

Με την ανακοίνωση αυτή, οι αμυντικές δαπάνες της Δανίας αυξάνονται στο 3% του ΑΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

400.000 ευρώ για αποκατάσταση υποδομών στον Δήμο Σφακίων

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών στον Δήμο Σφακίων μέσω του προγράμματος φυσικών καταστροφών 2026-2030, με έμφαση στην ενίσχυση του αγροτικού οδικού δικτύου που επλήγη από την κακοκαιρία.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέθυμνο: 1,5 εκατ. ευρώ για έργα σε πυρόπληκτες περιοχές Αγ. Βασιλείου

Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στοχεύοντας στην αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και οδοποιίας στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Ιουλίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία με drones και πυραύλους, 20 νεκροί

Η Ρωσία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις με πυραύλους και drones στην Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα. Πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στην Πρίλουκι με 14 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, και πάνω από 50 τραυματίες.
Έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική αεροπορική επίθεση σε γέφυρα του Δνείπερου στο βόρειο Κίεβο

Η Βόρεια Γέφυρα στον Δνείπερο δέχθηκε ρωσική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου. Η κυκλοφορία ανεστάλη λόγω ζημιών, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των αρχών.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική αεροπορική επίθεση σε γέφυρα του Δνείπερου στην Ουκρανία

Ρωσική αεροπορική επίθεση έπληξε σήμερα τη Βόρεια Γέφυρα στον Δνείπερο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο. Στο παρελθόν είχε δεχθεί επιθέσεις και η Νότια Γέφυρα της πόλης.