Φώτο: Shutterstock

Εντείνει τα μέτρα η Γαλλία και αυξάνει τα πρόστιμα στα 1.500 ευρώ

Πλέον οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν μόνο μια φορά την ημέρα εκτός του σπιτιού για να ασκηθούν ή για να βγάλουν τα παιδιά τους βόλτα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ να αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η γαλλική κυβέρνηση εντείνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και οι απαγορεύσεις μπορεί να παραταθούν για πολλές εβδομάδες ακόμη, προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ, από αύριο Τρίτη οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται στο ύπαιθρο μόνοι τους ή να βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους μόνο μία φορά την ημέρα και για διάστημα μίας ώρας. Δεν θα πρέπει να απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου. Οι υπαίθριες αγορές θα κλείσουν, εκτός ορισμένων τοπικών εξαιρέσεων.

«Πολλοί πολίτες θέλουν την επιστροφή στην ομαλότητα, όμως αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», τόνισε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού TF1. «Αισθανόμαστε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουμε λάβει και τα οποία θα ενισχύσουμε περαιτέρω (…) μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, στις κηδείες των θυμάτων ο αριθμός των παρισταμένων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ανά περιοχές, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. «Δεν είμαστε στη λογική μιας γενικής και απόλυτης καραντίνας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα αυξηθούν επίσης. Μέχρι τώρα όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας τιμωρούνται με πρόστιμο 135 ευρώ, το οποίο θα φτάσει τα 375 ευρώ ή ακόμη και τα 1.500 ευρώ, για τους αμετανόητους. «Δεν πρέπει να αστειευόμαστε με τους κανονισμούς ασφαλείας», επέμεινε.

Αναφερόμενος στο φάρμακο χλωροκίνη που χορηγείται για την ελονοσία, ο Εντουάρ Φιλίπ είπε ότι δεν θα διατεθεί στην αγορά για μαζική χρήση κατά του νέου κορονοϊού αφού χρειάζεται προηγουμένως να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Gucci και Saint Laurent θα κατασκευάσουν ιατρικές μάσκες προστασίας

Ο ιταλικός οίκος Gucci και οι Saint Laurent και Balenciaga του ομίλου Kering ακολουθώντας το παράδειγμα της LVMΗ συντάσσονται στις προσπάθειες για προστασία από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού και θα παρασκευάσουν περισσότερες από 3 εκατ. χειρουργικές μάσκες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας στη Γαλλία με 61 νεκρούς από τον κορονοϊό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη χειρότερη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι.