ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,1% για την παγκόσμια οικονομία, κίνδυνος από δασμούς

Η επιβολή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης απειλεί σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ποιες είναι οι προτάσεις του για επιτόκια, χρέος και μεταρρυθμίσεις.

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται υποχωρήσει στο 3,1% φέτος από 3,2% το 2024 και να διαμορφωθεί στο 3% το 2026, με υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς σε αρκετές οικονομίες της G20 και αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που επιβαρύνουν τις επενδύσεις και τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. 

Η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβραδυνθεί από τον πολύ ισχυρό πρόσφατο ρυθμό της, σε 2,2% το 2025 και 1,6% το 2026. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι 1% το 2025 και 1,2% το 2026, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα διατηρεί την ανάπτυξη υποτονική. Η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 4,8% φέτος σε 4,4% το 2026. 

 

Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές οικονομίες, με τον γενικό πληθωρισμό να αυξάνεται πρόσφατα και πάλι σε ένα αυξανόμενο ποσοστό οικονομιών. Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με μέσο ρυθμό 3,6% στις οικονομίες του ΟΟΣΑ. Το 2025-26 ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αν και εξακολουθεί να μετριάζεται καθώς η οικονομική ανάπτυξη αμβλύνεται. Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 3,8% το 2025 και σε 3,2% το 2026 στις οικονομίες της G20. Ο υποκείμενος πληθωρισμός προβλέπεται τώρα ότι θα παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές χώρες το 2026. 

 

Το υψηλό επίπεδο γεωπολιτικής και πολιτικής αβεβαιότητας επί του παρόντος επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για τις βασικές εκτιμήσεις, σημειώνει ο διεθνής οργανισμός. Ένας πιθανός κίνδυνος είναι η κλιμάκωση των εμπορικών περιοριστικών μέτρων. Μια ενδεικτική άσκηση, όπου οι διμερείς δασμοί αυξάνονται περαιτέρω σε όλες τις εισαγωγές εμπορευμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίστοιχες αυξήσεις των δασμών που εφαρμόζονται στις εισαγωγές εμπορευμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλες τις άλλες χώρες, δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 0,3% έως το τρίτο έτος και ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως κατά μέσο όρο τα πρώτα τρία έτη. 

Ο αντίκτυπος αυτών των κλυδωνισμών θα μεγεθυνθεί εάν η αβεβαιότητα πολιτικής αυξηθεί περαιτέρω ή εάν υπάρξει ευρεία αναπροσαρμογή του κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά θα προσέθεταν στις πτωτικές πιέσεις στις δαπάνες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο.  

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι για να στηριχθεί η ανάπτυξη θα πρέπει: 

  • Νομισματική Πολιτική: Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και του ενδεχόμενου το υψηλότερο εμπορικό κόστος να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς. Υπό την προϋπόθεση ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά εδραιωμένες και οι εμπορικές εντάσεις δεν εντείνονται περαιτέρω, οι μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστούν στις οικονομίες στις οποίες ο υποκείμενος πληθωρισμός προβλέπεται να είναι συγκρατημένος και η αύξηση της συνολικής ζήτησης υποτονική. 
  • Δημοσιονομική πολιτική – Χρέος: Απαιτούνται αποφασιστικές δημοσιονομικές δράσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, να διατηρηθεί περιθώριο για τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν σε μελλοντικές διαταραχές και να δημιουργηθούν πόροι για την αντιμετώπιση των μεγάλων επικείμενων πιέσεων στις δαπάνες. Οι ισχυρότερες προσπάθειες για τον περιορισμό και την ανακατανομή των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων, οι οποίες εντάσσονται σε αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες πορείες προσαρμογής προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας, αποτελούν το κλειδί για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης των χρεών. 
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Η συνεχιζόμενη διεθνής συνεργασία μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πρόσφατες προσαρμογές στις εμπορικές πολιτικές δεν θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των εμπορικών φραγμών σε αντίποινα μεταξύ των χωρών. Ωστόσο, η δυνητική παραγωγή έχει γενικά αποδυναμωθεί τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπλέον, ο αυξανόμενος προστατευτισμός, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές ενισχύουν την ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικής πολιτικής που θα διασφαλίζουν υγιείς εγχώριες αγορές. Αυτές περιλαμβάνουν ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τη δυναμική της ανταγωνιστικής αγοράς, όπως με την εξάλειψη των υπερβολικών ρυθμιστικών βαρών για την είσοδο επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων και τη μείωση των περιορισμών στις αγορές εργασίας που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού είναι επίσης απαραίτητες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της διάδοσης των νέων τεχνολογιών και την τόνωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Κλείνει το χάσμα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και της ευρωζώνης το 2025

Η επιβράδυνση στις ΗΠΑ και η επιτάχυνση στην ευρωζώνη αναμένεται να μειώσει τη διαφορά στους αναπτυξιακούς ρυθμούς τον επόμενο χρόνο. Κίνδυνοι από τις σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις.