Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν τους αμυντικούς τους τομείς, καθώς η ήπειρος σπεύδει να αντιστρέψει δεκαετίες υποεπενδύσεων και να αποτρέψει μελλοντικές απειλές από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.
Τα 15 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τις επενδύσεις κατά 340 έως 720 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έγραψαν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ανάγκες του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε πανοπλίες και αεροσκάφη από εταιρείες όπως η BAE Systems, η Airbus, η Boeing, η Saab και η General Dynamics», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής George Ferguson.
Η έκκληση αυτή έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να μειώσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και απαίτησε από τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η αμερικανική υποστήριξη για την ασφάλεια στην Ευρώπη είναι τόσο σημαντική που η άμυνα της ηπείρου κινδυνεύει να καταρρεύσει σε εβδομάδες χωρίς αυτήν, ανέφερε το Bloomberg News.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επανεξοπλισμός μεγάλης κλίμακας θα επιβραδυνθεί από τα τεράστια ανεκτέλεστα των εργολάβων, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να είναι ήδη πιεσμένες από την υπάρχουσα ζήτηση.
Η μικρότερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πιθανόν να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει όλα όσα χρειάζονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο τομέας αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοκαριστεί από τις απότομες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ και έχει προτείνει την επέκταση δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει επίσης μέτρα που θα επιτρέψουν στις χώρες να χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να δαπανήσουν επιπλέον 650 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς να ενεργοποιηθούν κυρώσεις για υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
«Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούν αγορές από Ευρωπαίους παραγωγούς, για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, υπονοώντας ότι θα συμπεριληφθούν και εταιρείες εκτός ΕΕ, αλλά δεν απέκλεισε εντελώς τους μεγάλους εξωτερικούς προμηθευτές αμυντικών προϊόντων, όπως οι ΗΠΑ.
Ο αμυντικός τομέας της ηπείρου θα χρειαστεί πρώτα «σταθερές δεσμεύσεις» με τη μορφή μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμηθειών, εάν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα, δήλωσε ο Jan Pie, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας, σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα.
Ο ίδιος πρότεινε ότι η συγκέντρωση της ζήτησης και παρόμοιες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών εθνών θα μείωναν τους χρόνους και τις τιμές, καθιστώντας ισχυρή υπόθεση την «αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων», μια βασική συζήτηση για τις αμυντικές προμήθειες μεταξύ των κρατών μελών.