ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών, επίκεντρο Ουκρανία και άμυνα

Το ζήτημα της άμυνας θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση της Λευκής Βίβλου, που περιλαμβάνει το νομικό και χρηματοδοτικό σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ανταγωνιστικότητα και να δώσουν συνέχεια στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Το ζήτημα της άμυνας θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση της Λευκής Βίβλου, που περιλαμβάνει το νομικό και χρηματοδοτικό σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη διήμερη Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδας, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τη μετανάστευση και το σχέδιο επιστροφών που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα παγκόσμια ζητήματα που βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής, πρώτης ημέρας της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα συζητηθούν οι προετοιμασίες για την τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και την τέταρτη Διεθνή Διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδας και στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων των ηγετών της ΕΕ, ενώ θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις 13.30 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιήσουν κοινή είσοδο στο φόρουμ, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες. Στη συνέχεια, περίπου στις 16.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος εργασίας της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ και η Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και το Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, 20 και 21 Μαρτίου, πηγές από αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εργασίες να ολοκληρωθούν αργά το βράδυ της 20ης Μαρτίου και να μην υπάρξει δεύτερη ημέρα εργασιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εξετάζονται νέα μέτρα για Μέση Ανατολή και ασφάλεια ναυσιπλοΐας

Η Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ, τόνισε τη σημασία της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη διατήρηση ανοιχτών των Στενών του Ορμούζ και υποστήριξε την επιχείρηση Aspides. Για την Ουκρανία, πρότεινε ειδική πλατφόρμα απελευθέρωσης κρατουμένων.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρέσβεις ΕΕ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Σε εκδήλωση στην πρεσβεία Ιρλανδίας, ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ για τις ελληνικές θέσεις, συζητώντας το μέλλον της Ευρώπης, θέματα ασφάλειας και τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Στένεργκαρντ: Ευρωπαϊκή άμυνα και ασύμμετρες απειλές

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τη Σουηδή ΥΠΕΞ Μ. Στένεργκαρντ και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ανθεκτικότητα σε ασύμμετρες απειλές, καθώς και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ουκρανία, Μέση Ανατολή και προϋπολογισμός στην ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, την οικονομία και την ένταξη Ουκρανίας-Μολδαβίας, με συμμετοχή του Ζελένσκι. Κυρώσεις κατά Ρωσίας συνεχίζονται.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και το νέο ΠΔΠ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες συζητούν για το νέο προϋπολογισμό 2028-2034, την παγκόσμια οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική πρόοδος, ανέφερε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω δύσκολες διαπραγματεύσεις και τονίζοντας τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία.