Φώτο: Shutterstock

Σε καραντίνα πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού

Ο αριθμός των ανθρώπων σε καραντίνα λόγω κορονοϊού ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη (περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι) η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε στον κατάλογο, ενώ η Νότια Αφρική θα προστεθεί από αύριο.

Πάντως, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι δυνατόν να βγει κανείς από το σπίτι του για να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει στον γιατρό.

Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση σήμερα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορόυν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Τέλος, τουλάχιστον σε πέντε χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι μεγαλύτερες πόλεις τους: αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων στην Κινσάσα (Λ.Δ. Κονγκό), στο Ριάντ, τη Μεδίνα, τη Μέκα (Σαουδική Αραβία) και το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων αυτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για ακόμη 6 μήνες θα παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία

Προειδοποιώντας οτι μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού στη χώρα η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της επιδημίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αχτίδα ελπίδας στην Ιταλία καθώς επιβραδύνεται η αύξηση νέων κρουσμάτων

Επιβραδύνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό στην Ιταλία που μετράει μέχρι στιγμής περισσότερους από 10.700 νεκρούς με το σύστημα Υγείας της χώρας να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ολλανδία

Στους 771 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από κορονοϊό στην Ολλανδία που κατέγραψε 11% αύξηση των κρουσμάτων σε μια μέρα με τις υγειονομικές αρχές να προσθέτουν πως ο ρυθμός αύξηση των θανάτων παρουσιάζει επιβράδυνση.