ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συζήτησαν για τη χρηματοδότηση της κοινής άμυνας

Η συμμετοχή των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ είναι σημαντική για πολλούς στο μπλοκ, καθώς θα επιτρέψει σε χώρες με ισχυρές αμυντικές δυνατότητες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, ο Καναδάς ή η Ουκρανία να συμμετάσχουν στον μηχανισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ιδέα ενός κοινού αμυντικού ταμείου για την αγορά και την ιδιοκτησία αμυντικού εξοπλισμού, αλλά ορισμένοι είπαν ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις υπάρχουσες επιλογές χρηματοδότησης πριν δημιουργήσει νέες, ανέφερε το Reuters.

Το θέμα έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών προετοιμασίας για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους.

Οι υπουργοί συζήτησαν μια ιδέα που προτάθηκε από το think tank Bruegel, σύμφωνα με την οποία μια ομάδα μελών και μη μελών της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διακυβερνητικό ταμείο με καταβεβλημένο κεφάλαιο που θα δανειζόταν από την αγορά και μέσω αυτού θα αγόραζε από κοινού και θα κατέχει ακριβό στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Η συμμετοχή των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ είναι σημαντική για πολλούς στο μπλοκ, καθώς θα επιτρέψει σε χώρες με ισχυρές αμυντικές δυνατότητες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, ο Καναδάς ή η Ουκρανία να συμμετάσχουν στον μηχανισμό.

Το ταμείο, που ονομάζεται Ευρωπαϊκός Αμυντικός Μηχανισμός, θα δώσει μια απάντηση στις ανησυχίες των υπερχρεωμένων χωρών, επειδή το χρέος που προέκυψε για την πληρωμή του εξοπλισμού θα ήταν εις βάρος του μηχανισμού και όχι των επιμέρους χωρών.

«Οι περισσότεροι υπουργοί έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση του Μπρέγκελ», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι, ο οποίος προήδρευσε των συνομιλιών.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είπαν ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τα υπάρχοντα μέσα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και το σχέδιο ReArm Europe, πριν δημιουργήσει νέα μέσα.

Σύμφωνα με το σχέδιο ReArm Europe, η ΕΕ στοχεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 800 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις αμυντικές επενδύσεις και δανειζόμενοι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για μεγάλα αμυντικά έργα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Σαβιέ Μπετέλ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Πέντε προτεραιότητες για το μεταναστευτικό της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής διαχείρισης μετανάστευσης με έμφαση στην προστασία συνόρων και στις επιστροφές, ενόψει Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας μείωση παράτυπων διελεύσεων και προκλήσεις από αιφνίδιες αφίξεις.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Μαζική παραγωγή «Πυρπολητή» για ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

Ο ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδιας έθεσε στόχο το ΠΝ να πρωτοπορήσει στην Ευρώπη σε αυτόνομες ναυτικές πλατφόρμες ως το 2030, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων και ανακοινώνοντας τη μαζική παραγωγή του «Πυρπολητή».
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Νόμος καταργεί διατάξεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ για πρώτη φορά με Όρμπαν

Η ουγγρική Βουλή ψήφισε την κατάργηση διατάξεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ του νόμου «προστασίας παιδιών» του 2021, που είχε επικριθεί από την ΕΕ, με στόχο πια μόνο την προστασία ανηλίκων από βλαβερό υλικό.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη ΝΑΤΟ και ΕΕ για επιθέσεις σε πλοία, στήριξη στη Βουλγαρία

Καταδικάζουν τις επιθέσεις με drones κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα οι ηγέτες ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Βουλγαρία. Οι επιθέσεις θεωρούνται απειλή για πλήρωμα και ασφάλεια στην περιοχή.