Φώτο: Shutterstock

Στηρίζει την Γερμανία για το ευρωομόλογο η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως ανησυχεί οτι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ότι ήταν και υπενθύμισε πως στόχο της Ευρώπης ήταν να συγκλίνει οικονομικά.

Δεν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων η Κομισιόν ανέφερε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς υπάρχουν νομικά όρια ενώ δικαιολόγησε την αρνητική στάση της Γερμανίας και τις επιφυλάξεις που διατηρεί για την έκδοση των «ομολόγων-κορονοϊού» που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό χάσμα μόλις καταλαγιάσει η κρίση από την πανδημία που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Σε συνέντευξη της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτρόπης ανέφερε συγκεκριμένα πως το ομόλογο-κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. «Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορονοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν ζητάνε οι Ευρωπαίοι βουλευτές

Την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ από την 1η Ιουνίου σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διακοπής σημαντικών προγραμμάτων συνοχής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο 2% του ΑΕΠ προτείνει η Κομισιόν

«Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του προϋπολογισμού για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο των ηγετών.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή των ηγετών στην Κομισιόν για το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρά την σαφή διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά - Νότου, πραγματοποίησαν ένα ακόμη βήμα για την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν: Μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή η ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν μπροστά στα σχεδόν άδεια έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί οτι η ΕΕ θα είναι εκεί για αυτούς που την χρειάζονται και να γίνει η Ευρώπη αυτή που ονειρεύτηκαν κάποτε στα στα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.