ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η δυναμική επιστροφή της Κίνας στην αγορά του LNG

Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα αποτελεί η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η χώρα φαίνεται πως σιγά σιγά ξεπερνά τις επιπτώσεις του κορονοϊου.

Επανέρχεται δυναμικά η ζήτηση από την Κίνα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) καθώς η χώρα επιστρέφει με δειλά βήματα στην επανέναρξη των εργασιών μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα της Powerglobe LLC. Με την πανδημία ωστόσο να εξαπλώνεται ταχύτατα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, παραμένουν ακόμα ασαφείς οι προοπτικές ζήτησης δεδομένου του οικονομικού σοκ που έχει προκληθεί ενώ στην Ευρώπη ακόμα συζητείται για το πως θα υπάρξει μια συντονισμένη οικονομική στρατηγική.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν απώλειες περίπου κατά 36% σε σύγκριση με τα μέσα Φεβρουαρίου, με την απότομη μηνιαία πτώση τους από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες παραμένει υψηλή στην Ευρώπη και Αμερική.

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού εκτός από τα σημαντικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στους τομείς του τουρισμού και τις μεταφορές με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου να κατρακυλήσουν μέσα στο 2020. Όμως αυτή η πτώση δεν αναμένεται να φανεί μέχρι αργά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου λόγω της καθυστέρησης μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και της πραγματοποιθείσας τιμής του φυσικού αερίου.

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι ασταθής τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, ενώ η POWERGLOBE LLC έχει εκτιμήσει από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο του 2020 μέση τιμή πετρελαίου (Brent) τα 33,60 δολάρια /bl για να μειώσει την έκθεση σε πιθανό περαιτέρω μειονέκτημα και να αυξήσει την ασφάλεια των εσόδων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Powerglobe ορισμένα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κινούνται σε αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών, και αυτό υποστηρίζεται κυρίως από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες. Είναι σημαντικό ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί  υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για παράδειγμα η εταιρία QP -κρατική εταιρεία του Κατάρ- εξακολουθεί να επιδεικνύει πολύ επιθετικό σχέδιο αύξησης της παραγωγής κατά 48mn τρις/έτος σε 126mn τρις/έτος μέχρι το 2027, με την επιδημία του κορονοϊού να δείχνει πως δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής τα σχέδια του Κατάρ.

Επίσης, η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε 50 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2024 και σε 82 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2035 από 18,9 εκατ. τόνους το 2018.

Η δυναμική επιστροφή της Κίνας στις παραγγελίες για LNG

Η China Offshore Oil και Gas Corporation ανακοίνωσε την παράδοση του μεγαλύτερου φορτίου (από το 2018) υγροποιημένου φυσικού αερίου 176.000cm LNG, ισοδύναμου με 4.2TBtu για τις 26 Μαΐου. Η POWERGLOBE LLC θα προμηθεύσει το τερματικό εισαγωγής LNG της CNOOC για την παράδοση της μεγάλης αυτής ποσότητας υγροποιημένου φυσικού ερίου. 

Η εταιρία CNOOC, πρωτοπόρος στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας (LNG), είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας σε τερματικά υποδοχής, λειτουργώντας δέκα εγκαταστάσεις στην ανατολική ακτή της χώρας με συνολική ετήσια χωρητικότητα λήψης 34,4 εκατομμυρίων τόνων.

Η Κινεζική Baowu Steel Group είναι ο βασικός τελικός χρήστης της τρέχουσας ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την εισαγωγή της 26ης Μάϊου. Πρόκειται για την κρατική εταιρεία σιδήρου και χάλυβα με έδρα τη Σαγκάη. Η εταιρεία σχηματίστηκε από τον όμιλο Baosteel που απορρόφησε την εταιρεία σιδήρου και χάλυβα Wahan το 2016, από την πόλη όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός.

Η Baowu είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, και παράγει ακατέργαστο χάλυβα, με ετήσια παραγωγή περίπου 35 εκατομμυρίων τόνων (η συνολική παραγωγή χάλυβα της Κίνας είναι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - κυρίως για βιομηχανική χρήση - αυξήθηκαν ακόμη τους πρώτους δύο μήνες του 2020 σε σύγκριση με το 2019, παρά την επιδημία κορωναϊού, η οποία ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν από την αρχή της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Εταιρίες σε... αναζήτηση διαδικτύου μηδενικής εκπομπής άνθρακα

Μέχρι το 2030, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων πληροφορικής στην Κίνα θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια kWh, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 3,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέχρι το 2028 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Σχεδόν τριπλάσιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Κίνα μέχρι το 2030 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί με αύξηση του πληθωρισμού αναφέρει επίσης το ινστιτούτο CEBR.
ΔΙΕΘΝΗ

Έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών παγκοσμίως από κορονοϊό

Σε 1.650.651 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού, με τα μισά να εντοπίζονται στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 475.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Μειώνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη Νέα Υόρκη.
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 80 νεκροί, 2.744 κρούσματα σε όλη την Κίνα από τον κοροναϊό

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός. Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για σήμερα.