ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
Φώτο: SOOC

Γεραπετρίτης για την Ημέρα της Ευρώπης και τη σημασία της Διακήρυξης Σούμαν

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης, τόνισε πως το 1950 σηματοδότησε την ενωμένη Ευρώπη, με θεμέλια την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

«Το 1950 ήταν μια ιστορική τομή για την πορεία της Ευρώπης, με τη Διακήρυξη Schuman της 9ης Μαΐου, να ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ενωμένης ηπείρου, εδραζόμενης σε δύο βασικές αρχές: την ειρήνη και την αλληλεγγύη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης.

«80 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ευθύνη μας για τη διατήρηση των διδαγμάτων της ιστορικής αυτής περιόδου παραμένει ακέραιη», προσθέτει

«Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα και αστάθεια, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, τόσο στο ενωσιακό, όσο και στο διεθνές επίπεδο, για την προάσπιση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τονίζει.

«Η Ελλάδα, ως ένα από τα αρχαιότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή στη διασφάλιση μιας διαχρονικά ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων και σύγχρονων προκλήσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να εργάζεται συστηματικά για μια Ευρώπη με προσανατολισμό, στρατηγική και ισχυρό αποτύπωμα στο διεθνές γίγνεσθαι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαίος αξιωματούχος και Έλληνες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τουρνά με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Jessika Roswall

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Jessika Roswall επισκέφτηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ξεναγήθηκε στο ΕΣΚΕΔΙΚ και συζήτησε με τον υπουργό Τουρνά για συνεργασία στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και προστασία πολιτών.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επικυρώθηκαν κυρώσεις κατά Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων

Η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες και τρία άτομα για σοβαρές βιαιότητες Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, μετά τη συμφωνία των 27 υπουργών Εξωτερικών τον Μάιο.
Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ στην Ισλανδία στις 29 Αυγούστου

Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ενέκρινε δημοψήφισμα για τις 29 Αυγούστου σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αν εγκριθεί, θα προκύψει νέο δημοψήφισμα με τους τελικούς όρους της ένταξης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τουρισμός στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στον τουρισμό και την οικονομία, με έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό και καλές πρακτικές αντιμετώπισης, όπως ο ψηφιακός μηχανισμός παρακολούθησης.
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Μίτσκοσκι απέρριψε δημοψήφισμα για βουλγαρική μειονότητα

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο Σύνταγμα, τονίζοντας τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.