ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία για την Ευρώπη.

ΕΕ: Άκυρο στην απόκρυψη των SMS της Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Η Κομισιόν παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας με τα SMS της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομη την απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δεν έδωσε ι στη δημοσιότητα τα μηνύματα SMS που ανταλλάχθηκαν, με τον ΔΣ της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε δήλωση της μετά την απόφαση ότι: «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τη σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου σχετικά με αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα. 

Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε παράσχει μια πιο λεπτομερή εξήγηση στην απόφασή της ότι δεν κατέχει έγγραφα του αιτούμενου τύπου.

Το Γενικό Δικαστήριο δεν αμφισβητεί την πολιτική καταχώρισης της Επιτροπής σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα.

Αυτοί οι κανόνες στοχεύουν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των αρχείων της Επιτροπής και της πλήρους διαφάνειας, διασφαλίζοντας ότι τα σημαντικά έγγραφα που συντάσσονται ή παραλαμβάνονται από την Επιτροπή καθίστανται εύκολα προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους πολίτες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα μελετήσει τώρα προσεκτικά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Προς τούτο, η Επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση που θα παρέχει μια πιο λεπτομερή εξήγηση.

Η διαφάνεια ήταν πάντα ύψιστης σημασίας για την Επιτροπή και την Πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά το ισχυρό νομικό πλαίσιο που ισχύει για την επιβολή των υποχρεώσεών μας.

 Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη διατήρηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της σαφούς επικοινωνίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων συμφερόντων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν στηρίζει κράτη μέλη για προστασία πολιτών από κρίσεις Ιράν-Μ. Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, μετά το "Κολλέγιο Ασφάλειας", θα εστιάσει στην υποστήριξη των κρατών-μελών και στην προστασία των πολιτών της ΕΕ, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Καμία άμεση απειλή για την πετρελαϊκή τροφοδοσία της ΕΕ

Η Κομισιόν ενημερώνει τα κράτη της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια της τροφοδοσίας πετρελαίου από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, παρά την άνοδο 9% στις τιμές και τα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ασφαλής η τροφοδοσία πετρελαίου, χωρίς άμεσες συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια της πετρελαϊκής τροφοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με email προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Ιράν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Ιράν «εξαιρετικά ανησυχητικές», τόνισε την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης και προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ και στη διασφάλιση των Ευρωπαίων πολιτών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ από ΕΕ για προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων

Η Κομισιόν θα διαθέσει 205 εκατ. ευρώ το 2026 για την ενίσχυση και προώθηση ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ και διεθνώς, με 160 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 45 εκατ. ευρώ για δράσεις της Επιτροπής.